Op 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet in werking getreden. Deze wet kan gevolgen hebben voor de paardenhouderij, of dit nu hobbymatig of professioneel is.
De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin mensen wonen, werken en ontspannen. Deze nieuwe wet voegt oude wetten samen en bevat regels voor wat er buiten te zien, horen en ruiken is. Een vergunning aanvragen voor een nieuw plan of idee kan in het nieuwe digitale Omgevingsloket. In dit loket staan alle regels en plannen van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk. De Omgevingswet is op 1 januari 2024 ingegaan.
Alle regelgeving staat dus nu op een centrale plek, wat handig is op het moment dat je plannen hebt met betrekking tot de leefomgeving en projecten in de buurt. Het online loket biedt een gestroomlijnde manier om vergunningen aan te vragen, meldingen te doen en aanvullende informatie te verstrekken. Ook voor paardenhouders kan deze wet gevolgen hebben. Denk aan de bouw van een loods of stallen, maar ook de bouw bij buren of in de directe omgeving.
Een andere belangrijke wijziging is de transformatie van bestemmingsplannen van gemeenten naar omgevingsplannen. Deze omgevingsplannen bevatten niet alleen informatie over de bestemming van een bepaalde locatie, maar omvatten ook bouwwerken, infrastructuur, water(systemen), bodem, lucht, landschappen, natuur en cultureel en werelderfgoed. Net als in het bestemmingsplan staat er in het omgevingsplan welke activiteiten er op welke locatie verricht mogen worden. Maar in de nieuwe situatie is het de bedoeling om de locaties globaler te bestemmen op basis van functies. Het idee hierachter is dat er uitsluitend vastligt welke functies toelaatbaar zijn en welke randvoorwaarden in het plan worden opgenomen. Het antwoord op de vraag of een initiatief voldoet aan de randvoorwaarden kan daarmee in een later stadium (bij het verlenen van een vergunning) gegeven worden.
De Omgevingswet streeft naar een efficiëntere besluitvorming door de overheid met betrekking tot vergunningaanvragen. Korte procedures zijn de norm, met een beslistermijn van maximaal 8 weken en een mogelijke verlenging van 6 weken. Voor complexere vergunningaanvragen kan een uitgebreide procedure van toepassing zijn, wat resulteert in een langere beslistermijn. Na deze besluitvorming blijft er nog steeds de mogelijkheid tot bezwaar en beroep, waardoor een evenwicht wordt gecreëerd tussen efficiënte besluitvorming en het waarborgen van participatie en transparantie in het proces. Het is van belang voor paardenhouders om deze veranderingen in overweging te nemen en, indien nodig, professioneel advies in te winnen om te zorgen voor een soepele overgang en naleving van de nieuwe regelgeving.
Er geldt wel een overgangsrecht.
Vergunningen die vóór 1 januari 2024 zijn verleend of aangevraagd, blijven geldig volgens het oude recht. Lopende aanvragen worden over het algemeen volgens de oude regels afgehandeld, mits alle benodigde documenten tijdig zijn ingediend. Nieuwe aanvragen worden beoordeeld volgens de nieuwe Omgevingswet. Maar om deze overgang in goede banen te leiden is het overgangsrecht in het leven geroepen. Dit wil zeggen dat alle geldende planregimes worden samengevoegd tot één omgevingsplan voor het gehele gemeentelijke grondgebied.
Bronnen:
Omgevingswet | Rijksoverheid.nl
De Hippische Ondernemer