Het is nu eindelijk echt voorjaar! Het gras gaat alweer groeien en overal komen er ook andere planten in bloei. Veel van deze planten zijn eetbaar voor paarden. Hoe leuk is het om je paard tijdens een wandeling zelf te laten kiezen of hij nog wat extra’s wil eten? En nog veel leuker: je kunt je paard ook verrassen met deze planten als gezonde snack!
In het voorjaar heb je een aantal planten die al vroeg opkomen en gaan bloeien. Hieronder een lijstje van planten die je veilig kunt plukken en aan je paard kunt voeren. Geef ze ter afwisseling of voor wat extra ondersteuning. Voer ongeveer 1 handje per dag. Je kunt de planten los geven of gewoon in de voerbak of een handig snacknetje.
Weet je niet zeker wat voor plant het is? Bij Equinoji kun je handige digitale wildplukkaarten kopen. Voor 2 jaar lang krijg je maandelijks 2 nieuwe eetbare planten in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie: https://www.equinoji.nl/product/12088188/digitale-wildplukkaarten
Een plantenherkenningsapp, zoals PlantNet is ook handig om op je telefoon te zetten. Dit kan je helpen met de identificatie van planten.
Kleefkruid
Kleefkruid is te herkennen aan de eigenschap dat het overal aan plakt en kleeft. Het heeft een dikke en lange stengel met kleine smalle blaadjes die een soort kleverige weerhaakjes hebben.
Kleefkruid heeft de eigenschap dat het afvalstoffen uit het lichaam afvoert. Het is daarom een goede ondersteuning voor paarden met zomereczeem, mok en chronisch progressief lymfoedeem (CPL). Daarnaast helpt het bij ontstekingen, weefselherstelling en jeuk en het heeft een bloedzuiverende werking.
Brandnetel
Als je brandnetel gaat plukken of knippen, trek dan handschoenen aan. Je kunt de planten meteen ergens neerleggen bij de paarden. Zodra de prik er af is, zullen ze deze gaan eten. Brandnetel is ook goed te drogen voor in de winter.
Brandnetel heeft een bloed- en lymfe zuiverende, ontzurende en ontgiftende werking. Daarom is brandnetel, net als kleefkruid, een fijne toevoeging aan het rantsoen bij paarden met zomereczeem, mok en andere huidklachten. Brandnetel is goed voor de huid, urinewegen, spijsvertering, allergieën, reumatische- en gewrichtsklachten en ondersteunen het algemeen welzijn.
Zeker in het vroege voorjaar geven de toppen van de jonge brandnetel een extra boost aan de weerstand van je paard. Brandnetels zijn een bron van vitamines: A, B, C, D, E en K, tannine's, mierenzuur, flavonoïden, mineralen: calcium, kalium, natrium, ijzer, silicium en bitterstoffen, histamine, acetylcholine en meer.
Witte, gele en paarse dovenetel
De dovenetel komt voor met verschillende kleuren bloem: paars, wit en geel. De plant is heel geschikt voor paarden met luchtwegproblemen en allergieën. Het heeft een ontstekingsremmende en verzachtende werking op de slijmvliezen. De dovenetel werkt bloedzuiverend en versterkend. En ook deze plant heeft een positief effect op de huid en is een fijne toevoeging aan het rantsoen voor paarden die last hebben van zomereczeem, mok en CPL.
Dovenetel bevat histamine, wat een allergische reactie kan geven, maar ook juist als ondersteuning bij allergieën kan dienen.
En voor jou heel handig: als je je, ondanks de handschoenen, hebt geprikt aan een brandnetel, wrijf dan wat witte dovenetel met je handen fijn en daarna op de gevoelige plek. Het verdooft de brand van de brandnetel.
Winterpostelein
Winterpostelein ziet er uit als een bosje kleine plantjes met hart- of schopvormige blaadjes. De hele plant is eetbaar, zit vol vitamines en mineralen en is erg lekker. Ook voor jezelf, bijvoorbeeld in een stamppot of salade.
Het plantje is een waar superfood. Het bevat grote hoeveelheden mineralen: vooral calcium, ijzer, magnesium en kalium. Ook bevat het vitaminen A, B en C, en E: de antioxidanten. Winterpostelein is een van de weinige groentes waar ook omega 3 in zit. Winterpostelein is bloedzuiverend, goed voor de lever en helpt tegen ontstekingen en brandend maagzuur.
Kleine veldkers
Kleine veldkers lijkt dit jaar overal in de weides te groeien. Het is een klein sprieterig plantje met witte bloemetjes. De plantjes zijn meestal groen, maar kunnen ook paars gekleurd zijn.
Kleine veldkers is een vergeten wintergroente die veel vitaminen bevat. Het blad heeft een peperige smaak en kan door jou worden gebruik in salades, in stamppot en als broodbeleg. De smaak lijkt op de smaak van tuinkers en rucola sla.
Veldkers is een bron van vitamine C en is bloedzuiverend, urinedrijvend en weerstand verhogend.
Paardenbloem
Veel mensen noemen de paardenbloem onkruid en een vloek in de tuin. Maar heeft j́uist hele goede eigenschappen. De bijnaam van paardenbloem is ‘pisbloem’ en wordt gebruikt in reinigingskuren in het voorjaar. Het stimuleert de lever en werkt urine afdrijvend. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel en verhoogt de weerstand. De bittere stoffen in de paardenbloem zijn goed voor de spijsvertering.
De hele bloem is eetbaar, van bloem tot wortel.
Meidoorn
De meidoorn begint in april weer in het blad te komen en bloeit in mei en juni. Deze struik werd vroeger veel gebruikt in hagen als natuurlijke afrastering. De jonge scheuten kun je prima aan je paard geven, de oudere takken hebben scherpe stekels die de paarden liever vermijden.
Meidoorn is een bron van vitamine C en antioxidanten. Het wordt aangewend bij stress en spanningen en ter ondersteuning bij hartklachten, bloeddrukregulatie en de bloedsuikerspiegel.
De bloemen, blaadjes en bessen zijn eetbaar voor paarden.
Herderstasje
Het herderstasje is te herkennen aan het kleine witte bloemetje, de hoge smalle steel en de kleine blaadjes in de vorm van een minitasje. Het herderstasje werkt urine en bloedzuiverend en heeft hormoon regulerende eigenschappen. Vroeger werd een aftreksel ook gebruikt in kompressen voor open wonden.
Madeliefje
De kleine witte bloemetjes met gele kern werken bloedzuiverend, helpen bij huidproblemen zoals jeuk en eczeem, verhogen de weerstand en helpen de darmflora te herstellen na een antibioticumkuur.
Hoewel het een goed en nuttig plantje is, wordt het niet door ieder paard graag gegeten.
Smalle en grote weegbree
Weegbree wordt door paarden graag gegeten. De plant komt veel voor en is er in een smalle en brede variant. Smalle weegbree heeft lang gevormde bladeren die in een rozet groeien. Grote weegbree groeit ook in een rozet, maar heeft ronde bladeren. Er groeien bij beiden kleine witte bloemetjes rond de aar.
Weegbree is een sterke geneeskrachtige plant en breed inzetbaar. Weegbree kun je gebruiken bij problemen met de luchtwegen, werkt bloedzuiverend, is goed voor huid, haar en hoeven, helpt bij darmontstekingen en maagzweren en heeft een goede invloed op blaas en nieren.
Smalle weegbree is een natuurlijk antibioticum en een bron van vitamine C en K, ijzer, zink, calcium, koper en silicium en bovendien erg geneeskrachtig.
Disclaimer: Voorzichtigheid en het gebruik van gezond verstand is steeds geboden. Deze blog is niet bedoeld als medisch advies en vervangt geen dierenarts of medicijn. Equinemarkt.nl is niet aansprakelijk voor verkeerd gebruik van planten of foutieve interpretatie.