Tezzy π€£
Miranda: het is ook echt een mooi plekje. Helaas niet bij het bos, maar welzijn was belangrijker dan mijn grote wens, vooral voor Jim. Ik ben wel al met Noura met de trailer aan het oefenen en ik wil toe naar alleen laden. Zodat als het kan, ik met haar het bos in kan. Dat is een kwartiertje met de trailer, dus dat is goed te doen.
Bodemonderzoek heb ik nog niet laten doen. Zeker wel interessant, maar staat niet bovenaan de prioriteitenlijst. Wel laat ik een hooianalyse maken bij nieuw hooi. Gras is bij ons extra en eigenlijk ondergeschikt aan het hooi. Echt een extraatje. En omdat er zuring en boterbloem en jkk groeit, kon ik er wel van uit gaan dat het in ieder geval te zuur is.
De kalkkorrels die ik heb bevatten ook magnesium, want dat zit over het algemeen te weinig in de Nederlandse bodem. En ik weet dat we in ijzerrijk gebied zitten. Dus ik kan er vanuit gaan dat die waarde hoger is. Dus met een beetje nadenken kwam ik al een heel eind zeg maar π
Wie weet ooit nog, als ik tijd en geld over heb.
Kruidentuin vind ik machtig interessant. Omdat we gaan doorzaaien wil ik ook naar een divers mengsel kijken, met niet alleen gras. Om het perceel heen groeit veel brandnetel, distel, fluitekruid, braam en weegbree en dit krijgen ze ook. Zeker als we de kantjes gaan maaien. Mooi om te zien hoe ze zelf een en ander uitzoeken. En wilg krijgen ze ook. We hebben op de parkeerplaats een boswilg staan. Die kunnen zij niet snoeien, dus die snoei ik en dan krijgen ze takken. We hebben 3 schietwilgen staan waar ze af en toe eens wat van krijgen. En we hebben achter de 1e gemaakte voerplek een grauwe wilg staan. Het leuke is dat achter de wei en de bak langs een slootje loopt en dat momenteel vol staat met uitschieters van deze grauwe wilg. En deze mogen gewoon lekker groeien. Ideaal voor het water, een soort windbreker en lekker voor de paarden om te knabbelen.
Vorig jaar heb ik een poging gedaan om een zaaimengsel te laten groeien met onder andere kamille en citroenmelisse. Maar dat is mislukt. De grond was te zuur.
Hier zo'n hoopje gemengd groen π
En leuk om te weten, we doen mee aan een gesubsidieerd project voor landschapsverbetering. Daarmee kunnen we voor een leuke prijs plantgoed kopen. Ik heb 200 planten besteld om een haag te gaan maken. Naast de bak komt een gemengde haag met haagbeuk, meidoorn, boswilg, amandelwilg, katwilg en hondsroos (voor de rozenbottels en de bloemen). En voor achter de bak, bij de schietwilg (of op een andere plek als dat beter uit komt), heb ik nog 5 wilde appelboompjes. Achter de bak komen ook een aantal rozen en als er struiken over zijn, ook nog struiken.
In overleg met de organisatie zijn daar nog wat plantjes van de zwarte bes aan toegevoegd. Maar hoeveel weet ik niet.
Naast de bak gaan we deze haag in zigzag in dubbele rij beplanten, zodat er een brede eetbare haag groeit. Daar moet ik een stuk van de wei voor opofferen, maar dat heb ik er graag voor over. Zo wordt het een windbreker in het open landschap. En schuilplek voor dieren. En met de roos, amandelwilg, wilde appel en zwarte bes ook veel bloemen voor insecten. Een het zijn eetbare planten, dus de paarden mogen ze zelf snoeien. Uiteraard komt er in 1e instantie een hoog stroomdraad langs om ze te beschermen en te laten groeien. Maar zodra ze groot genoeg zijn, mogen ze knabbelen.
En voor het beeld, links naast de bak bij de paaltjes komt dan de haag. Eigenlijk dus een natuurlijke afscheiding van de wei. Dat bosje links is de grauwe wilg en die heeft nu uitschieters langs het hele gedeelte achter de wei tot aan de schietwilgen (de knotwilgen) rechts. Die staan op een klein stukje loze grond van 3 meter breed en baklengte. Daar wil ik die appeltjes en nog wat struiken planten. Dat staat nu in de zomer vol met distels.
Zo hoog staan de distels.
En dit is de bedoeling van de struiken π
Strippen en strookbegrazing zijn hetzelfde inderdaad π
Als je een weide open zet, zullen ze de hele wei gebruiken. Ze scharrelen, eten overal, poepen overal.
Wanneer je een strook bijgeeft, zullen ze deze tot de bodem toe afeten. Geef de volgende strook bij en ze doen hetzelfde. Het voordeel is dat je de inname beperkt. Maar het nadeel is dat het gras zo kort wordt, dat het moeite moet doen om weer lang te worden. Plus dat je bodem beschadigt, want ze lopen als het ware op de kaalgegraasde bodem. En dan lopen ze snel de korte plantjes en de wortels stuk, dus groeit er minder terug. En je loopt risico op zandinname.
Beiden hebben voor en nadelen. Maar daarom zit ik wel te denken aan opdelen in kleinere weitjes. Deze zijn groot genoeg voor 6 pony's. Deze kunnen ze dan een week begrazen, dan dicht en naar het volgende weitje. Dan grazen ze het niet tot de bodem af, maar kunnen ze toch genoeg snacken. Maar ik twijfel nog hoor.
Over de lengte een draad spannen (dus van voor naar achter langs de lange zijde ipv links naar rechts de korte zijde) is ook nog een optie om strookbegrazing te doen. Dan hebben ze een hele lange strook en lopen ze hopelijk meer. Maar blijft dan wel dat ze het echt kort grazen.