Momenteel kampen we in Europa met een van de grootste uitbraken van vogelgriep ooit. Dit heeft met name veel gevolgen voor houders van pluimvee en gevogelte, maar ook op mensen en andere zoogdieren. Want, de variant die momenteel in het land is, heeft ook onder zeehonden, vossen en marters al slachtoffers gemaakt. De vogelgriep brengt ook consequenties met zich mee voor de paardensector, met name paarden die gehouden worden op een pensionstal waar ook bedrijfsmatig pluimvee gehouden wordt.
Zoönose
Vogelgriep, ook wel Aviaire Influenza, is een zoönose. Dit betekent dat de ziekte overdraagbaar is van dier op mens, en andersom. De kans dat mensen besmet raken is zeer klein, daarbij is de ziekte voor mensen meestal niet gevaarlijk, en zullen degene die wel ziek worden enkel milde klachten krijgen.
Honden en katten zijn wel gevoeliger voor de vogelgriep. Zorg er daarom voor dat zij niet in contact komen met de ontlasting van vogels, of met dode vogels. Ziet u dode (water)vogels liggen? Bel dan de dierenambulance.
Ook is het verstandig om je hond aangelijnd te houden in gebieden waar veel dode (water)vogels liggen.
Sectorraad Paarden meldt dat het ook verstandig is om de paarden in de gaten te houden en te letten op de symptomen van vogelgriep:
- Koorts
- Hoesten
- Neusuitvloeiing
- Lusteloos en sloom gedrag
- Weinig eetlust
- Ooguitvloeiing of oogontsteking
- Verdikte keellymfeknopen
- Spierpijn of spierstijfheid
Het is het beste om bij deze symptomen je dierenarts te raadplegen. Paarden worden in Nederland wel ingeënt tegen influenzavirussen, maar dit zijn andere varianten dan de vogelgriep.
Vervoersverbod
Wanneer er op een bedrijf in Nederland vogelgriep vastgesteld wordt, worden de dieren geruimd en stelt de NVWA een vervoersverbod in voor de directe omgeving van het bedrijf.
Op dit moment gelden er landelijk extra regels voor het vervoer, deze zijn enkel van toepassing op hoenderachtigen, ganzen en eenden. Daarnaast is er een ophokplicht voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee en een afschermplicht voor hobbymatig gehouden gevogelte. Ook geldt er een bezoekverbod voor locaties die risicovogels houden. Meer informatie over deze geldende maatregelen lees je op de website van de Rijksoverheid.
Een vervoersverbod kan gevolgen hebben voor paardenhouders. Rondom het gebied van de uitbraak gelden beperkingen voor het vervoer van levend pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. De actuele gebieden waarin een vervoersverbod geldt, kun je vinden op deze pagina van het RVO.
Voor paarden binnen deze gebieden gelden de volgende regels:
- Paarden mogen niet vervoerd worden van een bedrijf met commercieel gehouden gevogelte naar een bedrijf met gehouden gevogelte
- Paarden mogen wel rechtstreeks vervoerd worden van een bedrijf met commercieel gehouden gevogelte, naar een bedrijf anders dan commercieel gehouden gevogelte. Andersom mag dit ook
- Het vervoer van paarden in alle overige gevallen in het vervoersbeperkingsgebied is mogelijk indien paarden niet in contact zijn gekomen met commercieel gehouden gevogelte en/of pluimvee, en ook geen toegang hebben tot plaatsen waar deze worden gehouden.
- Het transportmiddel dat gebruikt wordt, moet altijd worden gereinigd volgens een strikt reinigingsprotocol
Het is vooral belangrijk om je paard goed in de gaten te blijven houden, en waakzaam te zijn voor symptomen. Daarnaast is het verstandig om de berichtgeving over de vogelgriep te volgen zodat je tijdig weet of er een vervoersverbod geldt in jouw regio of niet. Wanneer je vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met de NVWA.