Vorige week heb ik jullie het een en ander vertelt over hoe je kunt bepalen of je paard een gezond gewicht heeft. Vandaag gaan we wat verder in op een paard dat te mager is. Wat zijn mogelijke oorzaken? En hoe laat je een paard dat te mager goed op gewicht komen, zonder dat het dier hier ziek van wordt?
Oorzaken van ondergewicht
Ondergewicht kan veroorzaakt worden door heel veel verschillende factoren. Deze kunnen inwendig, in het paard zitten, maar kunnen ook van buitenaf komen. Constateren waarom je paard te mager is, zal je helpen om hem te laten aankomen. Het is dus belangrijk dat je hier achter komt, zodat je in ieder geval die oorzaak weg kan nemen.
Onjuiste of onvoldoende voeding
Wanneer je het paard niet genoeg voert, zal het meer energie verbruiken dan dat het opneemt. Logischerwijs valt het paard dan af. Zorg er dus voor dat de hoeveelheid voer die je aanbiedt, en verhouding staat met de arbeid die het paard verricht en de energie die het verbrand. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het paard de juiste voeding geeft. Als je ruwvoer bijvoorbeeld van slechte kwaliteit is, krijgt het paard misschien wel voldoende voer binnen, maar onvoldoende voedingsstoffen waardoor het alsnog zal afvallen. Voer jij je paard dus wel voldoende, maar valt het alsnog af? Dan is het verstandig om eens naar de soort voeding te kijken die je aanbiedt, en naar de kwaliteit van je voer.
Ziekte of chronische aandoeningen
Er zijn veel verschillende soorten ziekten en (chronische) aandoeningen waardoor je paard meer energie verbruikt dan dat het opneemt. Denk bijvoorbeeld aan cushing of aan een infectie van het maag-darm kanaal. Wanneer het onduidelijk is waarom je paard niet goed aankomt, is het aan te raden om de dierenarts te laten komen voor een bloed- en mestonderzoek. Je kan dan in ieder geval uitsluiten dat het een medische oorzaak heeft.
Gebitsproblemen
Als het paard een slecht en/of pijnlijk gebit heeft, zal het ook niet goed eten. Wanneer het paard niet goed kan eten, komt het ook niet goed aan. Veel problemen met het gewicht en de opname van voer kunnen al voorkomen worden door een keer per jaar de tandarts te laten komen om het gebit te laten nakijken en eventueel te laten vijlen. Wist je dat de kiezen van paarden hun hele leven blijven groeien? Door het malen van ruwvoer slijten de kiezen af zodat ze niet te lang worden. Krijgt het paard echter onvoldoende ruwvoer, of is de stand van de kiezen niet optimaal, zullen ze niet goed afslijten en zullen ze haken krijgen. Deze haken zijn scherpe punten die in de wang van het paard prikken tijdens het eten, maar ook tijdens het rijden. Merk jij dat je paard, naast dat hij afvalt, ook het bit niet goed meer aanpakt? Misschien is het dan weer eens tijd voor een bezoek van de tandarts.
Dit paard heeft net een gebitsbehandeling gehad
Parasieten
Een wormeninfectie kan een hoop kwaad doen voor de paarden. Soms is het niet duidelijk dat de paarden last hebben van een wormeninfectie, omdat ze hier wel een opgezette buik van kunnen krijgen. De wormen stelen als het ware de belangrijke voedingsstoffen die het paard zo hard nodig heeft. Naast afvallen kan het paard last krijgen van diarree, verkoudheid en een algemene verlaagde weerstand. Vermoedt je een wormeninfectie? Laat dan de mest eens onderzoeken bij je dierenarts. Die kan vaststellen om welke soort worm het gaat en die zal je de juiste wormenkuur voorschrijven.
Groeiende paarden of merries in lactatie
Jonge paarden verbruiken meer energie omdat zij nog moeten groeien. Ook zijn deze jonge dieren vaak veel actiever dan oudere dieren, en zullen ze dus meer voedingsstoffen nodig hebben.
Dit geldt ook voor merries in lactatie. Sowieso verbruikt een dragende merrie natuurlijk al meer energie omdat ze ook een veulen moet grootbrengen, maar vergis je niet in de hoeveelheid energie die de merrie kwijt is aan de melkproductie. Gelukkig zijn hier passende oplossingen voor in de vorm van merrie- en veulenbrok. Neem hiervoor contact op met je voedingsadviseur. Zij kunnen een mooi rantsoen berekenen dat helemaal op jouw paard is afgesteld.
Een paard laten aankomen
Het is altijd verstandig om advies te vragen van je dierenarts voordat je zomaar meer voer gaat aanbieden bij je paard. Zeker wanneer het niet helemaal duidelijk is waarom je paard zoveel is afgevallen, wil je natuurlijk wel weten wat je het beste kan doen om ervoor te zorgen dat het paard niet later weer terugvalt.
Zorg er in ieder geval voor dat het rantsoen is afgesteld op de mate van activiteit. Houd hierbij rekening met de intensiteit van de trainingen, de leeftijd van het paard, andere omstandigheden zoals dracht of groei, en of de omgevingstemperatuur hoog of laag is.
Pas op met krachtvoer. Wanneer je ineens een voer aanbiedt dat erg rijk aan suikers is, loop je de kans dat het paard hoefbevangen raakt of dat het koliek krijgt. Wanneer je een verandering in het rantsoen aanbrengt, doe dit dan door langzaam maar zeker het voer te veranderen en meer aan te bieden.
Heeft je paard veel last van het gebit en kan het niet goed kauwen? Dan kan je overwegen om slobber te gaan voeren. Houdt hierbij wel goed de gebruiksaanwijzing in de gaten, sommige slobbers moeten namelijk langere tijd wellen voordat je het aan je paard kan voeren.
Conclusie
Ondergewicht bij paarden kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk dat je eerst de oorzaak achterhaalt, voordat je het paard laat aankomen. Binnen de paardenwereld zul je merken dat iedereen vooraan staat met goed bedoelde adviezen en meningen. Dit kan natuurlijk erg verwarrend zijn, want wat is nu de juiste manier? Vraag daarom altijd hulp aan je dierenarts om ervoor te zorgen dat je paard op een zo gezond mogelijke manier weer op een gezond gewicht komt.
Heb jij nog goede tips om je paard te laten aankomen?
Volgende week zullen we verder ingaan op het paard met overgewicht.