Wanneer een paard in de sloot terecht komt, dan zal de brandweer ter plaatse moeten komen om het dier er weer uit te takelen. In deze blog hebben we al het een en ander verteld over het redden van paarden. Vandaag laten we jullie door middel van een fotoverslag zien wat er allemaal komt kijken bij het takelen van een paard. Deze foto's zijn gemaakt tijdens een oefening van de brandweer. Het paard is niet daadwerkelijk omhoog getakeld, de takel is enkel op spanning gezet.
Het is een beangstigende gedachte, dat je paard om wat voor reden dan ook te water raakt. Wanneer het op eigen kracht niet meer op de kant kan komen, en het ook niet lukt om hem de kant op te slepen, is het belangrijk dat er een takelwagen komt om het dier uit het water te tillen. Vorig jaar vond er een training voor de brandweer plaats, waarin zij leren hoe ze de takels moeten aanbrengen, maar ook hoe ze met het paard moeten omgaan. In deze situatie stond het paard rustig te wachten op wat de brandweerlieden allemaal met hem deden. De training werd gegeven door het Horse Rescue Team.
Elke reddingsoperatie begint altijd met het aanleggen van een noodhalster. Dit is een stevig touw dat om de hoofd van het paard gaat. Dit halster kan niet breken en heeft een lange lijn waardoor er ook voldoende afstand gehouden kan worden als het paard in de lucht hangt.
Vervolgens oefenen de brandweerlieden met het aanleggen van een praam. De praam is belangrijk, omdat deze er mede voor kan zorgen dat het paard rustig blijft. Er gebeurt namelijk een hoop om hem heen, waar paarden angstig van kunnen worden. De praam wordt dus gebruikt voor de veiligheid van de mensen eromheen en het paard zelf.
Dan komt de takel in beeld met de banden die om het paard heen gelegd moeten worden. Maar, hoe krijg je de band om de buik van het paard heen, zonder daarbij gevaar te lopen voor de hoeven van het dier? Hiervoor heeft de brandweer speciaal materiaal. Door een touw aan de banden vast te maken, kun je van buiten schotsafstand de band onder de buik door trekken.
Vervolgens wordt de band weer aan de bovenkant vastgemaakt.
Daarna worden er voor de borst en om de achterbenen een extra band bevestigd die ervoor zorgt dat het paard er niet uit valt.
In het geval van een daadwerkelijke reddingsactie, wordt het paard nu de lucht in getild en weer op het droge gezet. Er is altijd iemand die het touw van het noodhalster vast heeft, voordat het paard met de benen op de grond staat. Zodra het paard de grond voelt, bestaat er een mogelijkheid dat deze snel weg wil rennen namelijk. Het is daarom belangrijk dat hij vastgehouden wordt, maar ook dat de brandweer rekening houdt met de banden zodat het paard hier niet in verstrikt raakt.
Al met al is het dus een hele operatie, zo'n paard in de takels hangen. Daarom is het goed dat de brandweer dit oefent, zodat zij voorbereid zijn op deze situaties. En de brave Fries? Die laat rustig alles om zich heen gebeuren...
Ontvang nu een gratis boek bij een bestelling van minimaal € 150,- in de webshop www.dierenredmateriaal.nl