In 2017 kwam er een nieuw product op de paardenmark, HELTIE horse. Wij van Equinemarkt zijn altijd nieuwsgierig naar producten en hun afkomst. Daarom hebben wij een aantal vragen gesteld aan één van de medewerkers van HELTIE horse. Ben jij ook nieuwsgierig wat HELTIE horse is en hoe je het kunt gebruiken? Lees dan meer hieronder in de blog!
Hoe is HELTIE horse ontstaan?
Achter HELTIE horse zit een familiebedrijf. Domien, de oprichter, is 15 jaar geleden begonnen met ‘Diergezondheidswinkel’ en is zich gaan richten op de pluimvee markt met natuurlijke oplossingen. Bijvoorbeeld een natuurlijke oplossing bij bloedluis voor kippen. Zijn dochter Karlijn is het paardenmeisje van de familie en heeft zich altijd geïnteresseerd in natuur- en orthomoleculaire geneeskunde. Zij had een paard met klachten overgenomen waarmee ze met behulp van de herbalisten waarmee het bedrijf samenwerkte op zoek ging naar oplossingen. Tegelijkertijd kwam er vanuit de Welkoop de vraag naar een supplementenlijn voor paarden. Wij hebben toen de kans gegrepen om samen met onze herbalist en orthomoleculaire arts de HELTIE horse lijn samen te stellen. Inmiddels zijn we vier jaar verder en richten wij ons voornamelijk op advies gericht op het complete plaatje. Dus ook de voeding, weidegang en management. Wij merkten namelijk dat onze kracht bij het eerlijke advies ligt. Want het gaat ons om het paard zelf en als wij zelf niet de juiste oplossing hebben dan verwijzen wij altijd door naar een therapeut of adviseren we producten/voeding van andere merken.
Hoe ben je op de naam gekomen?
HELTIE is herleid van de Engelse term ‘Healthy’. Domien, één van de mede-eigenaren, had die naam al jaren in zijn hoofd en geregistreerd staan. Zelfs nog voor er ideeën voor een paardensupplementenmerk waren. Tijdens de brainstorm voor een naam bleef HELTIE maar naar voren komen en konden we geen betere naam bedenken.
Welke verschillende soorten HELTIE horse zijn er?
Wij onderscheiden ons voornamelijk in vloeibare supplementen. Onze specialiteit is het supplement silicium. Dit mineraal was nog onbekend in Nederland en wij waren de eerste die dit onder de aandacht brachten. Inmiddels is het een supplement die niet meer weg te denken en zelfs de grote merken volgenden. Helaas wel met een ander soort silicium, maar het is natuurlijk wel een compliment. Naast silicium zijn er inmiddels 18 andere supplementen / producten. De meest unieke zijn Cannabidol (cannabinoïden van kruidnagel), Zwarte Komijn (pure thymoquinone) en de vloeibare mineralen (concentraat van Beringzeewater).
Is HELTIE horse geschikt voor elk paard?
Zeker weten. Onze supplementen passen in het dagelijkse rantsoen van paarden. Via de voeding krijgen paarden bijvoorbeeld te weinig silicium binnen waardoor dit één van de supplementen is die bij elk paard zou passen. Daarnaast is het raadzaam voor alle paarden om elk kwartaal brandnetel te geven. Ze vinden dit niet alleen super lekker, maar het werkt ook licht zuiverend in het lichaam. Bij klachten en problemen is het verstandig om contact op te nemen voor advies zodat de juiste supplementen bij het juiste voer worden uitgekozen.
Zijn alle producten van HELTIE horse 100% natuurlijk?
Ja dat zou je wel kunnen stellen. Wij streven naar de hoogste kwaliteit en dat is in bijna alle gevallen 100% natuurlijk. Maar in het geval van vitamine E is dat bijvoorbeeld niet mogelijk. Vitamine E zit alleen in tarwekiemolie. Als een paard voldoende vitamine E moet binnenkrijgen dan zal het liters tarwekiemolie per dag moeten nemen. Dat is niet haalbaar. Daarom werken we met vitamine E met natuur-gelijke moleculen uit het lab. Voor het lichaam zijn ze niet te onderscheiden van natuurlijk. Daarom kunnen we de concentratie van vitamine E vele malen hoger zetten. Wij zijn hier gewoon open en eerlijk over, want het kan nou eenmaal niet anders. Ook andere merken die hoog gedoseerde vitamine E als natuurlijke vitamine E verkopen maken hier gebruik van, maar zeggen het niet. Wel doen wij er bijvoorbeeld dan nog wel ook druivenpittenextract bij, dat is een nog sterke anti-oxidant dan vitamine E.
Wat raad je aan bij paarden met jeuk?
Jeuk is een breed begrip. De meeste type jeuk zijn te herleiden naar voeding en management. Maar in sommige gevallen kunnen ook parasieten de boosdoener zijn. In alle gevallen is de eerste stap kritisch naar de voeding kijken en naar de granen, zetmelen en suikers. En dan zowel in het ruwvoer als krachtvoer. Laat het ruwvoer analyseren en vervang krachtvoer voor een balancer. In een balancer zitten veel hogere concentraties vitaminen en mineralen, zonder de vulstoffen die je niet wilt. Vergeet nooit goed opneembare omega-3. Bij paarden met jeuk is het beste om voor direct opneembare te gaan zoals zalmolie of DHA Algen. Als dat op orde is ga je kijken of de jeuk blijft en wat de oorzaak is. Is insuline resistentie / zomereczeem de oorzaak? Dan kom je uit op een combinatie van cannabidol, brandnetel en eventueel een kruidenmengsel. Maar vergeet niet dat jeuk ook kan ontstaan door bijvoorbeeld het gebruik van kunstmest of ruwvoer in plastic balen.
Kun je HELTIE horse zo gebruiken of is advies vragen verstandiger?
Advies is altijd het verstandigste. HELTIE horse werkt namelijk het beste wanneer alle randvoorwaarden zoals voeding en management ook op orde zijn. Zo kunnen wij bepalen welke aanpak het beste past. Soms wil het ook nog wel eens zo zijn dat wij een product van een collega aanraden. Dat vinden sommige mensen wel eens raar, maar wij vinden het belangrijk dat het paard goed wordt geholpen. Daar zijn wij ook eerlijk in. Zo kunnen wij de verwachting ook goed zetten wat ook erg belangrijk is. Zo werden we eens gebeld door een mevrouw met een paard dat stijf was, of we daar iets voor hebben. De kortste klap zou zijn geweest “ja wij adviseren een combinatie van silicium met onze gewrichten”. Maar toen we even gingen doorvragen bleek dat het desbetreffende paard maar twee uur per dag uit zijn stal kwam voor vrije beweging. In dat geval zal geen enkel supplement verschil gaan geven, want een paard dat niet kan bewegen zal natuurlijk altijd stijver zijn.
Kun je HELTIE horse overal verkrijgen?
Nee, een aantal supplementen zijn bij de Welkoop te koop. Dit omdat Welkoop ons vanaf het eerste uur heeft gesteund. Verder is HELTIE alleen verkrijgbaar via ons en via therapeuten. Dit is een bewuste keuze omdat we het advies het belangrijkste vinden. Wij verkopen het liefst alleen een supplement als we zeker weten dat een paard daar baat bij heeft. Wij zijn geen voorstander van ‘zelf dokteren’ zonder advies. Daarom zal je onze supplementen ook niet bij de grote webshops en winkels vinden die altijd stunten met kortingscodes. Dat past niet bij supplementen.
Wanneer zijn supplementen nodig?
De basis is voldoende ruwvoer waarbij je weet wat de energie-, eiwit- en suikergehaltes zijn. Omdat het ruwvoer van tegenwoordig laag in vitaminen en mineralen zit is een goede balancer voor alle paarden daarbij aanbevolen. Wanneer dit op orde is en er verder geen klachten zijn, zijn supplementen niet nodig. Maar dit is bij veel paarden niet het geval. Vaak is er wel één onderdeel uit balans zoals bijvoorbeeld geen vers gras, geen kwalitatief ruwvoer of te weinig variatie in de voeding. In dat geval ontkom je bijna niet aan supplementen. Maar vraag altijd advies en ga niet zelf ‘dokteren’. Laat je voeding en eventuele supplementen afstemmen op de behoefte van jouw paard. En vergeet niet dat elk paard verschillend is en verschillende behoeftes heeft. Een pensionstal met KWPN’ers en koudbloeden kunnen nooit aan alle paarden dezelfde voeding geven. Een koudbloedras heeft hele andere behoeftes dan een KWPN’er.