Wanneer je je verdiept in Fytotherapie (kruidengeneeskunde) gaat er een wereld voor je open. De fytotherapie is gebaseerd op een schat aan kennis en ervaring die wortelt in een heel ver verleden. De mens begon planten te gebruiken door observatie van de dieren die zij om zich heen zagen, door gebruik te maken van het intuïtieve en instinctieve gedrag van deze dieren. Ook bij onze hedendaagse, gedomesticeerde paarden is het oerinstinct qua kennis van planten en struiken nog steeds aanwezig. De hedendaagse Fytotherapie kan helpen ter ondersteuning of ter genezing van kwalen bij paarden. Ook zien we tegenwoordig steeds meer dat paardeneigenaren een pluktuin aanleggen voor hun paarden. Wat kan je hier nou inzetten? Dit keer de Alsem.
Alsem - artemisia absinthium
De belangrijkste eigenschappen en indicaties voor inwendig gebruik van de Alsem zijn:
Ontgiftend kruid
- Bevordert de productie van gal
- Gal drijvend
- Bevordert de leverwerking
Spijsverteringsstelsel
- Bittertonicum
- Bevordert de maagwerking
- Bevordert de eetlust
- Bevordert de spijsvertering
- Krampstillend
- Bevordert de productie van gal
- Gal drijvend
- Bevordert de leverwerking
- Ontsteking werend op het darmslijmvlies
Geschiedenis van de plant
De geslachtsnaam Artemisia zou afgeleid zijn van de Griekse godin Artemis. Zij was de godin van de jacht maar ook van de vruchtbaarheid, de geboorte en de beschermgodin van jonge meisjes en maagden. De tempels gewijd aan Artemis waren herstel- en genezingsoorden. Men behandelde er allerlei vrouwenziekten en er werd hulp geboden bij moeilijke bevallingen. Hierbij werd ook absint gebruikt als geneeskruid. Het Griekse woord ‘artemisia‘ betekent ‘ongereptheid‘ of ‘puur‘ of ‘onbeschadigd‘, wat als goede gezondheid kan geïnterpreteerd worden.
Wanneer bittere kruiden als Absintalsem in aanraking komen met de bitterreceptoren in de mond, brengen ze in de maagwand de afscheiding op gang van het hormoon gastrine, dat de eetlust opwekt en de productie van spijsverteringssappen en gal verhoogt.
Een uitstekend middel voor de spijsvertering, met name door het hoge gehalte aan bitterstoffen stimuleert en bevordert het kruid het hele spijsverteringsproces. Het kan gebruikt worden bij indigestie, vooral als deze veroorzaakt worden door een tekort aan maagsappen. Ook bij galstoornissen, verder bevorderd het uiteraard de eetlust. Het is een probaat kruid tegen wormen, vooral rondworm en aarsmaden. Verder is het algeheel versterkend en reinigend, helpt bij infecties en koorts. Gaat winderigheid tegen. Zeer rijk aan vitaminen en mineralen, en vroeger werd het ingezet tegen scheurbuik.
Eigenschappen
De Alsem wordt ongeveer tussen de 40 en de 100 cm hoog. Het is een plant met een zilvergroene, gegroefde, donzig behaarde stengel. De bladeren zijn grijsgroen aan de bovenzijde, en wit aan de onderzijde, ze zijn zijdeachtig behaard, gesteeld en diep ingesneden. De bloemen zijn lichtgeel en verschijnen van juli tot september, ze zijn buisvormig, gegroepeerd in trossen. De geur van het kruid is sterk aromatisch, de smaak zeer bitter. in Nederland is de Absintalsem zeldzaam, elders in Europa algemener, komt ook in Azië en Noord-Amerika voor.
Tijdens de uitbraak van het coronavirus werd deze plant aangemerkt als goede helper tegen het virus. Alsem heeft namelijk een krachtige antivirale en antibacteriële werking. De plant is vooral bekend vanwege zijn werking op de spijsvertering en wordt daarom regelmatig in kruidenbitters verwerkt. Alsem kan ook helpen bij zenuwaandoeningen, depressiviteit en hormoonproblemen bij merries.
Gebruik:
Gebruik de bovengrondse delen. Meng deze eventueel door het voer. In gedroogde vorm 40 gram per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Gebruik niet langer dan twee weken achter elkaar.