Dus, je hebt (of je wilt!) een jong paard of een veulen, en er is een brandende vraag: Hoe groot zou hij worden?
Bijna iedereen heeft wel een ideale stokmaat in gedachten voor zijn paard, maar wanneer ze nog jong zijn vragen we ons altijd af wanneer ze daarop komen. Het kan erop lijken dat je jonge paard kleiner blijft dan gehoopt. Of, misschien groeien ze zo snel dat je uiteindelijk met een reuzenpaard blijft zitten. Maar hoe kun je nu weten hoe groot je veulen, jaarling of twee-jarige zal worden?
Er zijn een aantal methodes die al geprobeerd en uitgetest zijn om de uiteindelijke stokmaat te berekenen, de een accurater dan de ander. We duiken eens in een paar van deze methodes, maar eerst kijken we eens naar de wetenschap die hier achter zit.
Wanneer bereiken jonge paarden hun volwassen stokmaat? Volgens de wetenschap zullen veulens tegen de tijd dat ze drie maanden oud zijn, driekwart van hun stokmaat bereikt hebben, ook al lijken ze nog erg onstabiel. Met zes maanden oud, zijn ze over 80% van hun volwassen stokmaat, en wanneer ze twee jaar oud zijn, zijn ze zo goed als uitgegroeid.
En omdat veulens geboren worden met van die lange benen, zijn die al op zeer jonge leeftijd volgroeid. Onderzoek toont aan dat het pijpbeen en het kootbeen slechts 7% groeien vanaf de speenleeftijd tot ze drie jaar oud zijn. De onderbenen zijn dus al zo goed als uitgegroeid wanneer het paard één jaar oud wordt. Dit geeft ons een mooi hulpmiddel om de volwassen stokmaat in te schatten.
Natuurlijk is elk paard verschillend. Zo zal een trekpaard zoals een Clydesdale er langer over doen om zijn uiteindelijke stokmaat te bereiken dan een Arabisch Volbloed. En ze zullen zich natuurlijk blijven ontwikkelen, ver voorbij de leeftijd van twee jaar oud. Dit alleen al kan een paard er groter uit laten zien dan dat hij daadwerkelijk is.
Hoe schat je de volwassen stokmaat?
Er zijn twee bekende methodes waar je veel van zult horen. De meeste methodes zijn echter pas bij jaarlingen accuraat.
De eerste methode is de zogeheten draadjesmethode. Deze methode heet zo omdat er vaak een lange draad gebruikt wordt om vanaf de grond tot de elleboog te meten, vervolgens het draadje 180 graden te draaien vanaf de elleboog (die dus nu het onderste deel van het draad is) richting de schoft om een visueel idee te krijgen van de volwassen stokmaat. Je kan natuurlijk ook gewoon afstand van de grond tot de elleboog opmeten en die verdubbelen om de stokmaat in te schatten.
De tweede methode is de kroonrand-tot-knie methode. Met een stukje tape of een draadje, meet je eerst van de kroonrand tot het midden van de knie in inches. Dit vermenigvuldig je met vier, daarmee krijg je de verwachte stokmaat in inches. Dus als je van kroonrand tot knie 15 inches meet, zou je een paard krijgen die 60 inches groot is, ofwel 1m52.
Uiteindelijk blijft het natuurlijk giswerk, geen van deze methodes is 100% accuraat omdat er een variatie zit in hoe snel een paard groeit. Je kan wel een goede inschatting maken voor hoe groot het paard ongeveer wordt, maar je kan nooit met zekerheid zeggen dat je paard 1m64 word bijvoorbeeld. Dus als je echt een specifieke maat paard zoekt, kun je beter wachten tot ze uitgegroeid zijn!