Tijd om de winterdekens op te bergen en ervoor te zorgen dat water en vliegenspray snel bij de hand is.
Het is misschien moeilijk te geloven, maar we zijn alweer voorbij 21 juni en dat betekent dat de zomer is aangebroken. Er staat waarschijnlijk van alles op je to-do-list voor de zomer, maar de zadelkamer voorbereiden zou bovenaan moeten staan.
Hier zijn tien dingen die je kan doen zodat je klaar bent voor wanneer die hete, zonnige dagen aanbreken.
1. Haal alles eruit en maak de hele ruimte schoon
Voordat je het zomertuig tevoorschijn haalt, wil je natuurlijk met een schone lei beginnen om alles netjes en georganiseerd te houden. De komst van zonnig weer is de perfecte kans om alles uit je zadelkamer of -kast te halen en je de spullen die je niet gebruikt kan opbergen. Wanneer alles weg is, geef de ruimte dan een grote schoonmaak en verwijder al het stof, schimmel en andere ongewenste substanties.
2. Maak je tuig schoon voordat je het opbergt
Gebruik je in de zomer ander tuig dan in de winter? Maak het dan eerst schoon voordat je het opbergt. Op sommige stallen maken ze hier een heus feest van waarbij iedereen tegelijkertijd zijn spullen schoonmaakt. Niet alleen is dat natuurlijk veel gezelliger, je kan ook je schoonmaaktips met elkaar delen.
Investeer in goede kwaliteit schoonmaakspullen voor je leer en metalen onderdelen zodat je tuig er weer als nieuw uitziet. Je kan tegelijkertijd ook je laarzen invetten. Controleer ook of alles nog goed in elkaar zit, en repareer of vervang onderdelen waar nodig.
Wanneer je zadels of tuig enkel in de winter gebruikt, geef ze dan een beschermende laag en berg ze zorgvuldig op waar er geen ongedierte bij kan.
Wanneer er veel schimmel op je tuig zit, of wanneer vocht voor schade heeft gezorgd, kan het een oplossing zijn om een luchtontvochtiger te gaan gebruiken.
3. Vervang dikke dekjes en dekens voor lichtere
Veel paardeneigenaren gebruiken te veel dekens voor hun paarden, helemaal tijdens de overgang tussen de seizoenen. Wanneer jouw regio geen extreme dips in temperaturen ervaart, kun je de dikke (winter)dekens en dekjes bedoeld voor het koude weer beter opbergen.
De vacht van je paard geeft vaak ook al goede hints wanneer het tijd is om te veranderen met je dekens en dekjes. Zeker wanneer het veel buiten staat. Wanneer je paard zijn wintervacht heeft afgeschud, is het tijd om de zomerdekens tevoorschijn te pakken. Twijfel je nog? Houd dan een middelmatige deken dichtbij voor koude nachten of stormachtig weer.
Tijd om de te warme winterdekens op te bergen. Foto: Pixabay
4. Was en berg je winterspullen goed op
Zorg ervoor dat al je winterspullen goed schoon zijn voordat je ze opbergt. Door gebruik te maken van een waszak kun je de dekens en dekjes goed in de wasmachine doen zonder dat de boel verstopt raakt. Daarna schud je ze goed uit en kun je ze ophangen om te drogen. Is de wasmachine geen optie? Gebruik dan een slang om het ergste vuil eraf te schrobben. Controleer gelijk of er scheuren of kapotte gespen zijn die gerepareerd moeten worden.
5. Overweeg een tweedehands uitverkoop
Nu je al je tuig hebt uitgezocht, ben je er waarschijnlijk ook achter gekomen dat je een hoop spullen hebt die je niet meer gebruikt, maar waar een ander nog wel wat aan kan hebben. Deze spullen kun je goed verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats maar ook via het forum van Equinemarkt! Zo ben je duurzaam bezig, en verdien je er wellicht nog een paar euro's mee.
Weersta de neiging om de spullen op te bergen onder het mom van 'misschien heb ik het nog wel nodig', grote kans dat je bij de wisseling naar de winter de spullen weer in handen hebt en ze nog niet gebruikt hebt.
6. Haal de vliegenbescherming tevoorschijn
Zomer betekent op de meeste plekken ook vliegenseizoen. Wees voorbereid op de komst van de vijanden van elke paardenhouder; vliegen en dazen.
Zorg ervoor dat je vliegenmaskers, oornetjes en dekens in bruikbare conditie verkeren. Controleer alles en repareer of vervang waar nodig. Vul je voorraad vliegenspray aan en al het andere waarmee je jouw paard comfortabel kan houden.
Voor sommige paarden is het tijd om de vliegen- of eczeemdekens weer tevoorschijn te halen. Foto: Pixabay
7. Poetsspullen wassen en opbergen
Sommige poetsspullen gebruik je het hele jaar door, dus die wil je bij de hand houden. Andere zijn meer seizoensgebonden, zoals borstels die helpen bij het verharen of een tang om teken te verwijderen.
Berg de spullen die je in de zomer niet gebruikt op, en zorg ervoor dat je de spullen die je in de zomer juist wel gebruikt bij de hand hebt, zoals:
- Zweetmes
- Scheerapparaat
- Shampoo en conditioner
- Scrubber om je paard mee te wassen
- Zonnebrandcrème
- Artikelen specifiek voor jouw regio; bijvoorbeeld een tekentang, of een verandering in het beslag
8. Controleer de EHBO-kits
Hopelijk hebben de EHBO-kits een flinke laag stof verzameld, wat erop neerkomt dat je ze niet nodig hebt gehad. Controleer ze toch even, voor de zekerheid. Dan weet je zeker dat alles er nog in zit en er niets over datum is. Het is ook de perfecte manier om iedereen eraan te helpen herinneren waar ze bewaard worden, mochten ze wel nodig zijn.
9. Denk aan het koelen en hydratatie
Terwijl we inmiddels in de zomer zitten, zou koelen en hydratatie voor zowel paard als ruiter topprioriteit moeten zijn. Hoewel je misschien niet veel van dit soort artikelen in je zadelkamer bewaart, is het wel handig om te controleren of er genoeg elektrolyten-supplementen aanwezig zijn, evenals alles wat in de koelkast bewaard wordt. Elektrolyten zijn erg belangrijk wanneer er veel gezweet wordt, denk bijvoorbeeld aan een eventing of endurance wedstrijd tijdens warme dagen.
Het is voor de ruiters ook erg fijn om een plek te hebben waar ze water en andere verfrissingen kunnen halen. Denk bijvoorbeeld ook aan doekjes voor handen en gezicht, zonnebrandcrème, lippenbalsem etc. Is er een douche gelegenheid voor de ruiters? Geef deze dan ook een goede schoonmaakbeurt.
Na het rijden even lekker afspoelen biedt de ultieme verkoeling op warme dagen
10. Bereid je voor op het wedstrijdseizoen
Een van de leukste onderdelen van de zomer, is het wedstrijdseizoen. De outdoorwedstrijden worden al een tijdje weer gegeven, maar ook hier biedt een goede voorbereiding het halve werk.
Zorg er bijvoorbeeld voor dat je gemakkelijk je tuig in en uit kan laden tijdens een wedstrijd dag. Zorg dat je extra artikelen bij je hebt van de spullen die je niet altijd gebruikt, zoals een extra vlechtsetje of een spray met vlekkenverwijderaar. Controleer je wedstrijdkleding of alles nog past en heel is, en repareer waar nodig. En plan op tijd je bekapbeurten in. Als je op gras start, is het handig om ijzers onder te hebben met kalkoengaten erin!
En, zorg ervoor dat je wat plek hebt vrijgemaakt in je vitrinekast voor alle bekers en lintjes die je binnensleept dit seizoen!