Het idee van het nieuwe perceel is om echt een equihabitat te maken. Dus een tracksysteem voor de paarden, met diverse hooiplekken, knabbelhoekjes, snackweitjes met kruiden. We willen natuurlijk weidebeheer toepassen met hergebruik van eigen mest. Dus gaan we composteren. Daarnaast wil ik ook dat er ruimte is voor biodiversiteit, kleine knagers, kleine rovers en vogels. Het enige dat niet mogelijk is, is een poel. Het ligt sowieso te hoog, dus moet je bijvullen. En de grond is aangewezen met een archeologische waarde. Wat betekent dat je niet dieper mag graven dan 30cm zonder allerlei vergunningen enzo.
Aangezien het een wei met prikkeldraad omheind was, was stap 1: prikkeldraad vervangen door lint.
Een deel van de palen konden we gelukkig laten staan en een deel moesten we vervangen. We hebben er voor gekozen om het prikkeldraad aan de straatkant te laten staan en een 2e omheining een meter naar binnen te plaatsen. Dit om afstand te creëren voor mensen die langslopen, te voorkomen dat er honden het perceel op rennen. En we wilden heel graag een enorme bloemenstrook maken. Met deze meter konden we over de hele lengte van de voorkant (=70 meter) een bloemenmengsel inzaaien.
We hebben gekozen voor geschilde kastanjepalen voor de buitenomheining en kleinere geschilde vuren paaltjes voor de snackweitjes/track.
Er lag nog een deel puin onder. Gelukkig hebben we een toffe buurman die voor ons gaten heeft geboord met de shovel. En die had er al moeite mee. Hier waren we zelf nooit doorheen gekomen.
De dubbele buitenomheining
We hebben gekozen voor bruin lint, zodat het mooi wegvalt in de omgeving.
Het weekend erna zijn we met de snackweitjes aan de slag gegaan. Het voorste deel hebben we meteen met houten palen gezet, omdat ik wist dat ik dit echt wilde. Het deel achter de bomen staat grotendeels nog met prikpaaltjes, zodat we het aan kunnen passen als we dat willen.
De weitjes uitzetten met prikpaaltjes. Manlief er achteraan met de grondboor en palen.
Mooi hè, die geschilde paaltjes! Het ziet er zo natuurlijk uit!
Uiteindelijk hebben we niet de 1e plattegrond gevolgd, dus heb ik een nieuwe gemaakt.
De shetlanders stonden er nog gewoon, dus we moesten het een en ander afsluiten als we aan de gang gingen. De jongste, Ximo, vindt alles maar wat interessant!
Filmpje:
Voor de snackweitjes hebben we gekozen voor rood/bruin draad, zodat ook dit wegvalt in het zicht.
We hebben de bomen afgezet met lint. Er tussen lagen nogal wat stronken en wat groen waar ze beter niet aan kunnen eten. In totaal krijgen ze 4 doorgangen tussen de bomen door die de voor- en achterkant verbinden.
Het voorste deel was hiermee zo goed als af.
Het achterste deel nog niet, dat was nog 1 grote wei.
Voor de biodiversiteit wilden we een bloemenstrook aan de voorkant. Ik had via een veiling een handfreesje op benzine op de kop getikt en die laten repareren. Wat een handig ding! En ook voor mij nog te besturen.
En gelijk gebruikt, niet voor de bloemenstrook, maar om het deel waar de schuilstal zou komen te staan te frezen.
En die werd een dag later bezorgd en in elkaar gezet. Zo fijn!
En over equihabitat gesproken, de konijnen hadden de weg naar de wei al gevonden 😂
Oh ja, de bloemenstrook.
Daar stond hoog gras. Dus eerst gemaaid en daarna er met de frees over. Al het gras weg geharkt, zodat de bloemen wel echt de kans krijgen.
En toen zaaien maar!
Bij ons in de gemeente heb je de ik-buurt-mee-actie. Dan kun je initiatieven aanvragen om zo geld bij elkaar te krijgen. Elk huishouden krijgt van de gemeente een cheque van 7,50 en die kunnen ze dan doneren op een initiatief. Ik heb 4 insectenhotels als initiatief opgegeven rondom biodiversiteit (een van de thema's) en binnen een dag hadden we het volledige bedrag bij elkaar. We hebben deze gekocht bij Natuurmonumenten en een week later met een aantal buurtbewoners opgehangen (voorwaarde). Ze hangen ook echt aan de straatkant, bij de bloemenstrook, zodat de hele buurt er van kan genieten (ook een voorwaarde).
De strook na inzaaien met de insectenhotels
De strook nu (3 maanden later)
Later meer!