Wanneer je je verdiept in Fytotherapie (kruidengeneeskunde) gaat er een wereld voor je open. De fytotherapie is gebaseerd op een schat aan kennis en ervaring die wortelt in een heel ver verleden. De mens begon planten te gebruiken door observatie van de dieren die zij om zich heen zagen, door gebruik te maken van het intuïtieve en instinctieve gedrag van deze dieren. Ook bij onze hedendaagse, gedomesticeerde paarden is het oerinstinct qua kennis van planten en struiken nog steeds aanwezig. De hedendaagse Fytotherapie kan helpen ter ondersteuning of ter genezing van kwalen bij paarden. Ook zien we tegenwoordig steeds meer dat paardeneigenaren een pluktuin aanleggen voor hun paarden. Wat kan je hier nou inzetten? Dit keer de Brandnetel.
De belangrijkste eigenschappen en indicaties voor inwendig gebruik van de Brandnetel (bovengrondse deel) zijn:
Ontgiftend
- Bloedzuiverend
- Lymfe zuiverend
- Ontzuurt
- Galvormend
- Gal drijvend
Huid
- Zuivert
- Verbetert de immuniteit van de huid
- Demineraliserend op de huid
- Anti allergisch
Bewegingsstelsel
- Bloedzuiverend
- Ontsteking werend
- Anti reumatisch
- Pijnstillend
- Bevordert de botopbouw
- Versterkt het kraakbeen
- Matig urinezuur afdrijvend
Spijsverteringsstelsel
- Bevorderd de spijsvertering
- Gal vormend
- Gal drijvend
- Versterkt de maag
- Bevordert de samentrekking van de darm
Urinewegen
- Helpt het voorkomen van nierstenen
Voor merries
- Bevordert de melkproductie
Immuniteit
Allergie
Andere eigenschappen
- Demineraliserend
- Stimuleert de bloedvorming
- Versterkt hoeven, haar en kraakbeen
De belangrijkste eigenschappen en indicaties voor inwendig gebruik van de Brandnetel (wortel) zijn:
Voor hengsten / ruinen
- Ontsteking werend op de prostaat
- Remt de groei van prostaatadenoom
- Ontzwellend op de prostaat
- Vermindert obstructie van de urinebuis
- Bevordert de samentrekking van de blaasspier
- Versterkt de blaashals
Geschiedenis van de plant
Vijfentwintighonderd jaar geleden schreef Hippocrates al over de diuretische werking (vochtuitdrijvende werking) van brandnetel, en ook dat het een zeer voedzame groente was. De antieke Romeinen gebruikten de plant als geneesmiddel tegen verrekkingen, en bij hondenbeten en giftige beten van dieren. Ook werd brandnetel gebruikt tegen verkoudheden; de plant is tamelijk rijk aan vitamine C. Jonge planten werden in het voorjaar als groente gegeten.
In de Middeleeuwen werd brandnetel gebruikt tegen reumatische klachten, maar dan denken wij onmiddellijk welke plant werd eigenlijk niet gebruikt tegen pijnlijke gewrichtsklachten? Brandnetel was een ingrediënt van liefdesdranken; netelvuur werd vergeleken met liefdesvuur. In de signatuurleer, de leer die ervan uitgaat dat het uiterlijk van een plant iets over de medicinale werking zegt, wordt gezegd dat de behaarde bladeren vertellen dat het goed is voor het haar en de haargroei.
In de 17e eeuw werd brandnetel, net als bij de Oude Grieken, gebruikt als diureticum, ook werd het voorgeschreven om de menstruatie te stimuleren, het zou werkzaam zijn om zwellingen tegen te gaan en het zou bloedstelpende werking hebben bij bijvoorbeeld neusbloedingen.
Brandnetels werden sinds de Oudheid al voor veel doeleinden gebruikt, zo gebruikte men de stugge vezels om stoffen van te weven. Dit werd door Hans Christian Andersen vereeuwigd in het sprookje van de prinses en de 11 zwanen: de mantels die zij voor hen moesten maken voor zonsopgang maakte ze van brandnetels. De plant werd ook gebruikt bij de productie van papier. In 1835 ontdekte de kruidengeneeskundige Vogel, na een bezoek aan indianen, dat brandnetel zijn patiënten genas van scheurbuik. De Oude Grieken kenden de ziekte “scheurbuik” niet maar gebruikten brandnetel al als middel tegen verkoudheid (veel vitamine C).
Eigenschappen
Het geslacht kent tussen de dertig en vijvenveertig soorten, waarvan er vier in Midden-Europa voorkomen. Via import wordt nu regelmatig de zuidelijke brandnetel gevonden. De zuidelijke brandnetel is net als de kleine brandnetel zowel eenhuizig (met mannelijk en vrouwelijke bloemen) als eenjarig en met een penwortel, anders dan de tweehuizige grote brandnetel, die een wortelstok heeft.
De bloemtrossen van de grote brandnetel hangen in okselstandige aren, van de kleine brandnetel staan ze rechtop. Beide brandnetels hebben brandharen aan de stengel en aan de bovenzijde en rand van het blad. Aanraking met brandnetels wordt gemeden door de mens, omdat de brandharen van de plant jeukende en geprikkelde huidirritaties veroorzaken. Deze brandharen (uitsteeksels van de bladeren) bevatten namelijk stoffen als histamine en diverse zuren.
Gebruik:
Gebruik de bovengrondse delen of de wortel. Meng deze eventueel door het voer. In gedroogde vorm 40 gram per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Gebruik niet langer dan twee weken achter elkaar.
Let op:
- Bij diabetes alleen gebruiken na overleg met uw dierenarts
- Bij hartziekten alleen gebruiken na overleg met uw dierenarts
- Bij nierziekten alleen gebruiken na overleg met uw dierenarts
- Mogelijke interactie met diabetes medicatie
- Mogelijke interactie met bloedverdunners
- Mogelijke interactie met bloeddrukverlagende medicatie
- Mogelijke interactie met medicatie voor prostaataandoeningen
- Niet gebruiken tijdens de dracht en tijdens het zogen enkel in lage dosering gebruiken