Wij mensen willen paardengedrag graag zo goed mogelijk begrijpen. Zo kunnen we uitvinden wat ons paard nodig heeft en hoe ons paard zich voelt. Toch is dit nog niet zo makkelijk. We zeggen ook weleens gekscherend: kon je maar praten! Maar praten doen de paarden zeer zeker, wel op hun eigen manier.
Wij gaan jullie meenemen in de wereld van het gedrag van de paarden. Van orenspel tot bijtgedrag, van lichaamshouding tot voergedraging.
Dit keer het onderwerp: orenspel.
Oorsignalen
Wij mensen onderscheiden een aantal oorsignalen bij paarden:
- Oren die naar voren staan
- Oren die zijwaarts afhangend zijn
- Oren die naar achteren staan
- Oren die platgedrukt in de nek liggen
- Oren die bewegen
Oren die naar voren staan:
Als je paard de beide oren strak naar voren heeft is je paard blij, maar het kan ook betekenen dat je paard nieuwsgierig is. Dan doet je paard de oren strak naar voren zodat je paard zo goed mogelijk het geluid kan opvangen. Dit doet jouw paard misschien als er een bewegend of rammelend voorwerp in zijn buurt is wat hij niet kent.
Meestal is wel te zien wanneer je paard blij is of nieuwsgierig. Als er iets engs in de buurt is, is je paard waarschijnlijk niet blij maar gewoon nieuwsgierig. Als je aan komt lopen met het eten gaan de oortjes waarschijnlijk ook naar voren, maar dan omdat je paard blij is dat hij zijn eten krijgt.
Oren die zijwaarts afhangend zijn:
Als de oren naar de zijkant hangen dan ontspant je paard zijn oren. Vaak zie je dit gebeuren in slaapstand. Dit is een beetje hetzelfde als wanneer je paard de oren iets naar achteren heeft als hij ontspant.
Wanneer hij dan loopt wiebelen zijn oren vaak mee omdat hij ze niet aanspant.
Oren die naar achteren staan:
Als je paard beide oren naar achteren heeft staat hij meestal op rust. Het kan ook dat hij een beetje chagrijnig is. Maar dat is meestal niet het geval. Op dit moment hoef je een ieder geval nog niet op te passen voor je paard. Pas als de oren echt plat in de nek liggen kun je beter even een andere kant op gaan.
Als je paard op rust staat is dat ook vaak aan meerdere dingen te zien. Meestal knijpt hij zijn ogen een beetje samen en hij kijkt een beetje voor zich uit. Ook staat de hoef van zijn achterbeen dan meestal op een puntje.
Als je paard de oren naar achteren laat hangen kan dit ook betekenen dat het paard bang is. De oren naar achteren kan dus veel verschillende dingen betekenen. Meestal is het duidelijk wanneer welke emotie bij het paard aanwezig is door de totale gezichtsuitdrukking.
Oren die platgedrukt in de nek liggen:
Op dit moment is het beter om goed op te letten. Je paard kan proberen je te bijten of te trappen. Je paard is boos. Meestal doet hij ook zijn lip wat omhoog en maakt bijt bewegingen. Je paard hoeft niet boos op jou te zijn, het kan ook dat er een ander paard bij hem in de buurt is die hij daar liever niet wilt hebben. Dan zal het paard jou niets doen.
Als je paard de oren plat in de nek heeft kan het ook dat hij veel pijn heeft, maar meestal is hij gewoon boos.
Oren die bewegen:
Overigens kunnen paarden hun oren onafhankelijk van elkaar bewegen en kan het dus voorkomen dat je paard heel alert is naar iets wat voor hem gebeurd, maar dat iets van de zijkant, of achterkant plotseling ook zijn aandacht vraagt. In dat geval zal hij een oor naar voren gericht houden en een oor naar de plotselinge gebeurtenis keren. Je paard kan een oor op iets spannends gericht houden, maar gelijktijdig met zijn andere oor als een telescoop de omgeving blijven afscannen op mogelijk nieuw gevaar.