Als je een paard of pony koopt, zul je ook na moeten denken over de huisvesting. Er zijn verschillende mogelijkheden om je paard of pony te huisvesten. Wat zou het beste bij jouw dier passen?
Grofweg delen we de types huisvesting op in twee soorten:
- Individuele huisvesting
- Groepshuisvesting
Individuele huisvesting
Onder individuele huisvesting verstaan we huisvesting waarbij een paard alleen staat. Vaak is dit in een stal, maar dit kan ook in een paddock of weide zijn.
Groepshuisvesting
Onder groepshuisvesting verstaan we een vorm van stalling waarbij de paarden minimaal met 1 soortgenoot staan. De voorkeur heeft echter meer, zodat ze een kudde kunnen vormen. Er zijn verschillende soorten groepshuisvesting.
Weidegang
De bekendste vorm van groepshuisvesting is wel weidegang. Met een kudde op het land grazen, al dan niet dag en nacht.
Paddock paradise
Een vorm die in opkomst is, is een paddock paradise. Een systeem dat bedacht is door Jaime Jackson, geïnspireerd door wilde paarden in Amerika. Jackson bestudeerde de dieren hier vier jaar lang. Hij volgde ze gedurende dagen, weken en soms enkele maanden om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over hun gedrag, hun hoeven en leefomgeving. Op basis daarvan schreef hij een aantal boeken, onder andere over het paddock paradise. De basis hiervoor is toch wel het tracksysteem, het inrichten van voer- en waterplaatsen om lopen te stimuleren en diverse ondergronden.
Paarden in een paddock paradise
Hit Actief
De Hit Actief Stalling is een vorm van groepsstalling ook gericht op bewegen in een groep. De eetplekken zijn ingericht met het HIT-systeem. Gedurende 24 uur vindt, via de geautomatiseerde HIT-voersystemen, het voeren van zowel krachtvoer, mineralen als ruwvoer plaats. Speciaal ontworpen software kan de individuele verdeling van het voer voor alle paarden van de groep sturen.
Equihabitat
Net als het paddock paradise is een equihabitat ook gericht op meer bewegen van de paarden en kent dus ook het tracksysteem, het inrichten van voer- en waterplaatsen om lopen te stimuleren en diverse ondergronden. Een equihabitat gaat alleen nog een stapje verder en wordt zo ingericht dat de paarden op een ecologisch verantwoorde manier met respect voor de natuur integreren in het landschap. Oftewel: naast ruimte voor paarden is er ook ruimte voor andere dieren en natuurlijke elementen. Denk hierbij aan insecten, kleine knagers en wild, amfibieën, vogels, struiken en bomen. Er wordt gewerkt met duurzame materialen en met een natuurlijk weidebeheer wordt er extra aandacht besteed aan de bodem voor het ontwikkelen van kruidenrijk grasland, meer biodiversiteit en dus gezonder ruwvoer voor de paarden.
Ruimte voor biodiversiteit door het aanleggen van een bloemenstrook en insectenhotels
Groepsstalling
Een vorm die je vaak in de winter ziet bij opfokstallen is wel een stalling, maar dan zo groot dat er een groepje paarden in gehuisvest kan worden. Hierdoor kunnen ze toch sociaal contact op doen. De ruimte is echter wel te beperkt om afstanden te kunnen lopen.
Grotere stal, zodat er meerdere paarden samen kunnen staan
Browsing paddock
De browsing paddock is een nieuw concept dat bedacht is door Femke Dölle. Een paddock paradise of equihabitat zijn systemen voor een natuurlijke leefomgeving die aansluit bij de basisbehoeftes van onze gedomesticeerde paarden. Een browsing paddock gaat nog een stapje verder. Hierin zijn niet alleen het track- en ecosysteem aanwezig, maar óók elementen om het natuurlijke browsegedrag van paarden te stimuleren door het toepassen van passive physio elementen.
Paardenparadijs
Eigenlijk maakt het niet uit volgens welk concept je je paradijsje aanlegt of waar je je paard stalt. Als je maar voldoet aan de basisbehoeften van het wezen 'paard': forage (voeding), friends (vrienden) en freedom (vrijheid) én aan de wetgeving. Deze eisen vind je (voor Nederland) hier: Welzijnseisen paarden | Paarden | NVWA.
Natuurlijk kun je ook meerdere vormen met elkaar combineren. Denk bijvoorbeeld aan de veel voorkomende situatie dat paarden voor de nacht individueel op stal gaan, maar overdag in een groep de wei op.
In volgende blogs gaan we dieper in op de verschillende soorten huisvesting.