Wanneer je je verdiept in Fytotherapie (kruidengeneeskunde) gaat er een wereld voor je open. De fytotherapie is gebaseerd op een schat aan kennis en ervaring die wortelt in een heel ver verleden. De mens begon planten te gebruiken door observatie van de dieren die zij om zich heen zagen, door gebruik te maken van het intuïtieve en instinctieve gedrag van deze dieren. Ook bij onze hedendaagse, gedomesticeerde paarden is het oerinstinct qua kennis van planten en struiken nog steeds aanwezig. De hedendaagse Fytotherapie kan helpen ter ondersteuning of ter genezing van kwalen bij paarden. Ook zien we tegenwoordig steeds meer dat paardeneigenaren een pluktuin aanleggen voor hun paarden. Wat kan je hier nou inzetten? Dit keer de Duivelsklauw.
De belangrijkste eigenschappen en indicaties voor inwendig gebruik van Duivelsklauw zijn:
Bewegingsstelsel
- Ontsteking werend
- Pijnstillend
- Verminderd zwelling
- Ontkrampend
- Beschermd het kraakbeen
- Drijft vocht af
- Drijft urinezuur af
- Zuivert het bloed
Let op: Niet gebruiken tijden de dracht en het zogen. Niet gebruiken veertien dagen voor een chirurgische ingreep vanwege het bloed verdunnend effect. Mogelijke bijwerkingen met bloedverdunners en met hart medicatie.
Geschiedenis van de plant
De Bosjesmannen in de Kalahariwoestijn gebruikten de knol van de Duivelsklauw voor diverse doeleinden. Vooral als pijnstiller tegen hoofd-, menstruatie-, zenuw-, reuma, naweepijn en pijn tijdens de bevalling. Uitwendig gebruikten ze het tegen zweren en huidverwondingen.
Kolonisten uit Duitsland kwamen in de twintigste eeuw in contact met Duivelsklauw, de plant werd daarna wetenschappelijk onderzocht in Duitsland. De Duitse arts Volk introduceerde het in 1953 als geneesmiddel tegen artritis, als vocht afdrijvend middel, als geneesmiddel bij stofwisselingsstoornissen en gal-, blaas-, en leveraandoeningen. In 1958 bleek uit onderzoek dat het ook ontsteking werend werkt.
Eigenschappen
De hoofdwortel, de verhout , heeft een belangrijke verticale ontwikkeling in de diepte. De secundaire wortels zijn soms enorme bolvormige knollen , die tot 1,5 kg kunnen wegen.
Gebruik
Droog de wortel en vermaal deze tot pulp. Meng de gedroogde wortel door het voer. In gedroogde vorm 40 gram per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Gebruik niet langer dan twee weken achter elkaar.