Wanneer je je verdiept in Fytotherapie (kruidengeneeskunde) gaat er een wereld voor je open. De fytotherapie is gebaseerd op een schat aan kennis en ervaring die wortelt in een heel ver verleden. De mens begon planten te gebruiken door observatie van de dieren die zij om zich heen zagen, door gebruik te maken van het intuïtieve en instinctieve gedrag van deze dieren. Ook bij onze hedendaagse, gedomesticeerde paarden is het oerinstinct qua kennis van planten en struiken nog steeds aanwezig. De hedendaagse Fytotherapie kan helpen ter ondersteuning of ter genezing van kwalen bij paarden. Ook zien we tegenwoordig steeds meer dat paardeneigenaren een pluktuin aanleggen voor hun paarden. Wat kan je hier nou inzetten? Dit keer de Duizendblad.
De belangrijkste eigenschappen en indicaties voor inwendig gebruik van de Duizendblad zijn:
Spijsverteringsstelsel
- Bittermiddel
- Stilt krampen
- Bevordert de eetlust
- Bevordert de maagwerking
- Bevordert de spijsvertering
- Gal vormend
- Gal drijvend
- Darmgas drijvend
- Ontsteking werend
- Antibacterieel
- Ontsmettend
- Verzachtend
- Samentrekkend op de slijmvliezen
Voor merries
- Krampwerend op de baarmoeder
- Bevordert de hengstigheid
- Bloedstelpend
Bloedsomloop
- Stimuleert de bloedsomloop
- Reguleert de bloedsomloop
- Verlaagt de bloeddruk
- Verwijdt de bloedvaten
De belangrijkste eigenschappen en indicaties voor uitwendig gebruik van de Duizendblad zijn:
Huid
- Samentrekkend
- Stelpt bloedingen
- Ontsmettend
- Anti bacterieel
- Wond helend
- Ontsteking werend
- Verzachtend
- Stilt jeuk
Let op: Mogelijke bijwerkingen zijn duizeligheid en / of hoofdpijn, niet gebruiken tijdens de dracht en het zogen, bij galstenen alleen gebruiken na overleg met de dierenarts, mogelijke bijwerkingen met bloed verdunnende medicatie en bloeddrukverlagende medicatie.
Geschiedenis van de plant
Een geneeskruid met een lange geschiedenis. Eerst is er natuurlijk het verhaal van Achilles, wiens moeder hem als kind in de Styx doopte in de veronderstelling dat hij op deze manier onkwetsbaar zou zijn, helaas hield zij hem bij de hiel vast, en laat dit nu net het plekje zijn waar Hector hem raakte met zijn pijl tijdens de Trojaanse Oorlog. Een andere mythe verhaalt hoe de moeder van Achilles, Thetis, de Zeegodin, hem verpleegde nadat hij in de strijd gewond was geraakt, zij gebruikte Duizendblad en de wond genas. De laatste uitleg over de naam van het kruid is dat Achilles met deze naar hem genoemde plant, zijn tegenstander in de strijd om Troje, Telephos genezen zou hebben.
Duizendblad was heilig voor de Kelten, de Druïden deden voorspellingen met het kruid, het verzamelen ervan ging met de nodige rituelen gepaard. De Angelsaksen noemde het kruid, 'gaeru gearwian', dit betekent 'bereiden'' of 'behandelen', waarschijnlijk werd er gerefereerd aan de genezende kwaliteiten van het kruid. Gedurende de Middeleeuwen was de naam van het kruid ook wel 'supercilium Veneris' ofwel 'de wenkbrauw van Venus', waarschijnlijk omdat het kruid veel werd gebruikt bij vrouwenziekten, maar ook 'Herba militaris' vanwege de werking bij wonden. in de 17de eeuw werd het wel toegevoegd aan salades.
Ook in China werden vijftig Duizendbladstengels (verschillende bronnen vermelden dat hiervoor de Wilde Bertram - Achillea ptarmica, werd gebruikt) gebruikt bij de i-Tjing, later werd dit systeem vervangen door de bekende muntjes. Medicinaal werd het veel gebruikt bij wondheling en infecties. Door de Navajo's in de zuidelijke staten van de VS wordt het kruid 'levensmedicijn' genoemd, en is het een panacee. Vroeger werd duizendblad gebruikt in de bierbereiding. In de 17e eeuw werd het ook als groente gegeten en in soep gedaan, tegenwoordig komt dit eigenlijk niet meer voor. Boeren hingen vroeger de plant op in hun stal als afweer tegen veeziekten en blikseminslag.
Eigenschappen
De plant komt voor op voedselrijke, verstoorde grond en op braakliggende terreinen. De plant kan goed tegen droogte. De plant komt algemeen voor in Europa en Noord-Amerika en heeft een kenmerkende geur.
De plant wordt 15–50 cm hoog en vormt ondergronds wortelstokken voor vegetatieve verspreiding.
Het duizendblad bloeit van juni tot november met wit tot roze bloemen. De planten met roze bloemhoofdjes worden ook in de siertuin gebruikt. Soms komen planten met rode bloemen ook in het wild voor. De samengestelde bloeiwijze bestaat uit een schermvormige tros met bloemhoofdjes.
Gebruik
Droog de bloemen en meng deze door het voer heen, In gedroogde vorm 40 gram per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Gebruik niet langer dan twee weken achter elkaar. Voor het gebruik uitwendig kunnen de verse bladeren en bloemen gebruikt worden. Stamp ze iets fijn en leg ze onder een verbandje op de wond. In gedroogde vorm kunnen ze verwerkt worden in een zalfje.