Wanneer je je verdiept in Fytotherapie (kruidengeneeskunde) gaat er een wereld voor je open. De fytotherapie is gebaseerd op een schat aan kennis en ervaring die wortelt in een heel ver verleden. De mens begon planten te gebruiken door observatie van de dieren die zij om zich heen zagen, door gebruik te maken van het intuïtieve en instinctieve gedrag van deze dieren. Ook bij onze hedendaagse, gedomesticeerde paarden is het oerinstinct qua kennis van planten en struiken nog steeds aanwezig. De hedendaagse Fytotherapie kan helpen ter ondersteuning of ter genezing van kwalen bij paarden. Ook zien we tegenwoordig steeds meer dat paardeneigenaren een pluktuin aanleggen voor hun paarden. Wat kan je hier nou inzetten? Dit keer de Framboos.
De belangrijkste eigenschappen en indicaties voor inwendig gebruik van de Framboos zijn:
Voor merries:
- Krampstillend op de baarmoeder
- Tonicum voor de baarmoeder
- Versterkt de baarmoeder
- Ontspant de baarmoeder
- Harmoniseert de baarmoeder
- Herstelt de baarmoeder
Geschiedenis van de plant
Als voedsel is de Framboos al sinds de vroegste tijden in gebruik. De cultivatie van de Framboos gaat terug tot de Middeleeuwen. De bloemen van de Framboos werden door Dodonaeus in een mengsel met honing aanbevolen tegen o.a. ooginfecties. Binnen de farmacie is de vrucht veel in gebruik om medicijnen voor kinderen een lekkerder smaakje te geven. Ook worden de vruchten verwerkt in talrijke dranken zoals wijn, siroop en likeur; men maakt er ijs van en een heerlijke jam.
Eigenschappen
Een woekerende struik uit de Rozenfamilie. Ook bij ons een vrij algemene woekerende struik die graag groeit op open plekken in het bos, kapvlakten en bosranden, waar hij meestal in groepen groeit. Uit een ondergrondse kruipende wortelstok komen overhangende stengels omhoog, die vooral aan de onderzijde met zachte stekels zijn overdekt, deze stengels bloeien meestal het tweede jaar en sterven daarna af. De bloemen lijken erg op die van de braam, maar zijn kleiner en meestal wit, de kelkbladeren zijn even lang als de kroonbladeren. De vrucht is samengesteld uit vele kleine steenvruchtjes met een harde kern en een vlezig omhulsel.
Gebruik
Droog de bloemen en meng deze door het voer heen, In gedroogde vorm 40 gram per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Gebruik niet langer dan twee weken achter elkaar. Tijdens de dracht enkel gebruiken aan het einde van de dracht.