Wanneer je je verdiept in Fytotherapie (kruidengeneeskunde) gaat er een wereld voor je open. De fytotherapie is gebaseerd op een schat aan kennis en ervaring die wortelt in een heel ver verleden. De mens begon planten te gebruiken door observatie van de dieren die zij om zich heen zagen, door gebruik te maken van het intuïtieve en instinctieve gedrag van deze dieren. Ook bij onze hedendaagse, gedomesticeerde paarden is het oerinstinct qua kennis van planten en struiken nog steeds aanwezig. De hedendaagse Fytotherapie kan helpen ter ondersteuning of ter genezing van kwalen bij paarden. Ook zien we tegenwoordig steeds meer dat paardeneigenaren een pluktuin aanleggen voor hun paarden. Wat kan je hier nou inzetten? Dit keer Ginkgo.
De belangrijkste eigenschappen en indicaties voor inwendig gebruik van Ginkgo zijn:
Bloedsomloop
- Helpt ouderdomskwalen voorkomen en aanpakken
- Verbetert het coördinatievermogen
- Verbetert geestelijke prestaties
- Verbetert de cognitieve functies
- Verhoogt de hersenenergie
- Verhoogt het hersenmetabolisme
- Beschermt het hersenweefsel tegen giftige zuurstofradicalen
- Verbetert de doorbloeding in de hersenen
- Vermindert de kans op oedeem in het netvlies
- Beschermt de hersenweefsels tegen schade door zuurstoftekort en tegen schade door verminderde doorbloeding
- Verbetert de samentrekking van slagaderen
- Vermindert spasmen van de bloedvaten
- Bloed verdunnend
- Verbetert de bloedcirculatie snelheid
- Versterkt de haarvaten
- Bevordert de microcirculatie
Stress en mentale of emotionele onbalans
- Verbetert het doorslapen bij slaapstoornissen door verminderde hersendoorbloeding
Geschiedenis van de plant
De boom wordt gezien als levend fossiel, omdat het de enige soort is die overbleef van een aparte orde van bomen die tijdens de Jura-periode (200 tot 145 miljoen jaar geleden) op aarde bestond. Vanwege de lange geschiedenis van de boom en diens ‘geneeskrachtige’ gaven, is de boom verbonden aan diverse historische gebeurtenissen. Rond het begin van onze jaartelling was de boom bijna uitgestorven, in Noord-Amerika en Europa kwam hij al miljoenen jaren niet meer voor. Alleen in het westen van China leeft de boom, nog steeds, in het wild. In het jaar 800 na Christus kwam de boom, samen met het boeddhisme, over van China naar Japan. De ‘heilige’ boom werd bij tempels gekweekt en kreeg daardoor de bijnaam ‘Japanse tempelboom’. Voor de boeddhisten is het de ‘boom van kennis’, ook vanwege de geneeskracht die al sinds 2800 voor Christus word beschreven in de Chinese literatuur. De bladeren zouden goed zijn voor de bloedcirculatie, het geheugen en de longen.
Eigenschappen
De Ginkgo groeit onregelmatig en kegelvormig en wordt circa 40 meter hoog. In Nederland en België worden vooral kweekvormen gebruikt die minder hoog worden. In China en Japan wordt de Japanse notenboom al eeuwenlang aangeplant als tempelboom. De Ginkgo is tweehuizig, maar het verschil tussen beide geslachten is alleen te zien tijdens de voortplantingsperiode. De mannelijke bomen dragen dan kegels, de vrouwelijke hebben zaden die eruitzien als vruchten en een onaangename geur verspreiden. Daarom worden er wereldwijd meer mannelijke dan vrouwelijke bomen aangeplant.
Gebruik
Droog de bladeren en meng deze door het voer heen, In gedroogde vorm 40 gram per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Gebruik niet langer dan twee weken achter elkaar.
Let op: Niet gebruiken: tijdens de dracht of het zogen. Bij ernstige hartziekten en epilepsie alleen gebruiken na overleg met je dierenarts.