Wanneer je je verdiept in Fytotherapie (kruidengeneeskunde) gaat er een wereld voor je open. De fytotherapie is gebaseerd op een schat aan kennis en ervaring die wortelt in een heel ver verleden. De mens begon planten te gebruiken door observatie van de dieren die zij om zich heen zagen, door gebruik te maken van het intuïtieve en instinctieve gedrag van deze dieren. Ook bij onze hedendaagse, gedomesticeerde paarden is het oerinstinct qua kennis van planten en struiken nog steeds aanwezig. De hedendaagse Fytotherapie kan helpen ter ondersteuning of ter genezing van kwalen bij paarden. Ook zien we tegenwoordig steeds meer dat paardeneigenaren een pluktuin aanleggen voor hun paarden. Wat kan je hier nou inzetten? Dit keer de Grote klit.
De belangrijkste eigenschappen en indicaties voor inwendig gebruik van de Grote klit zijn:
Ontgiftend:
- Urinedrijvend
- Draineert de lymfe
- Zuivert het bloed
Urinewegen:
- Urinedrijvend
- Urinezuur drijvend
- Helpt het voorkomen van nierstenen
Bewegingsstelsel:
- Drijft vocht af
- Zuivert het bloed
- Draineert de lymfe
Huid:
- Zuivert de huid
- Weert infecties
- Anti bacterieel
- Weert schimmels
- Regelt de productie van talg
- Verzacht
- Draineert de huid
De belangrijkste eigenschappen en indicaties voor uitwendig gebruik van de Grote klit zijn:
Huid:
- Reinigt de huid
- Ontsmet de huid
- Weert infecties
- Regelt de talgafscheiding
- Verzachtend
Geschiedenis van de plant
De grote klit heeft een zeer lange geschiedenis als geneeskruid, zo zou de Franse koning Hendrik II van een huidinfectie genezen zijn door de plant. Het kruid zat veel in cosmetische mengsels om de huid mee te bleken. Ook in de traditionele Chinese Geneeskunde wordt de Grote Klis toegepast bij allerlei infecties, met name die van de keel.
Eigenschappen
Een tweejarige plant uit de Composietenfamilie, die verwant is aan de Distels, groeit vaak langs wegen en dijken, is algemeen in Europa en Azië De stengel is fors en gegroefd, de bladeren zijn donkergroen en aan de onderzijde grijswit, fluwelig behaard, ze zijn groot, hartvormig en gesteeld. De bloemen zijn roze tot purper, en zitten in een schermvormige tros, de bloeitijd is juli tot augustus. De vrucht is bruinrood, en heeft weerhaakjes, die aan de vacht van dieren en de kleding van mensen blijven hangen en zo verspreid worden. De plant heeft een lange, vlezige penwortel, die niet verward moet worden met die van Wolfskers.
Gebruik
Gebruik de wortel van de Grote klit. Droog de wortel en vermaal deze tot pulp. Meng de gedroogde wortel door het voer. In gedroogde vorm 40 gram per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Gebruik niet langer dan twee weken achter elkaar. Voor uitwendig gebruik kun je stukjes van de wortel afschaven (vers) en deze vermalen tot een pulp welke je onder een verbandje aanbrengt.