De vijf elementen is een systeem dat dient ter classificatie en beschrijving voor alle natuurlijke fenomenen en hun interacties. Holistisch dierenarts Eric Laarakker vertaalde de leer van de vijf elementen naar paarden. Ieder paard heeft een hoofdtype van een van de elementen in zich en heeft daarnaast ook kenmerken van (een van de) andere elementen. Ieder element heeft zijn eigen kenmerken die invloed hebben op karakter, gedrag, huisvesting, training, voeding en gezondheid. Welk element herken je bij jouw paard?
Het Vuurpaard
Het vuurpaard is een lieve en aanhankelijke aandachtstrekker. Het houdt van contact met mensen en zijn gek op aandacht. Vuurpaarden zijn vrolijke en intelligente paarden en staan 's ochtends als eerste klaar om je te begroeten. Ze houden continu in de gaten wat er gebeurt in de wereld. Het vuurpaard staat graag in de schijnwerpers en is daarom heel geschikt als show- of sportpaard. Dat begint al bij het borstelen en vlechten, heerlijk al die aandacht! En ook in de ring trekt het vuurpaard de aandacht graag naar zich toe. Na gedane arbeid ontvangt het vuurpaard graag een beloning. Het geeft meer om schoonheid en gratie dan om snelheid. Een vuurpaard in balans is een paard met veel vreugde.
Wanneer je een vuurpaard overvraagt, kan dit leiden tot hyperactief gedrag en concentratieproblemen. Het kan zich dan schrikkerig en angstig gaan gedragen. Ze zijn emotioneel overgevoelig en zullen dus extreem reageren als de ruiter niet goed in zijn of haar vel zit. Het zijn niet de makkelijkste paarden om voor elkaar te krijgen, maar als het lukt kun je geen beter dressuurpaard vinden aangezien ze dol zijn op applaus en zichzelf erg mooi en geweldig vinden. Met een sterke intuïtie anticipeert het paard volledig op de ruiter. Vanwege haar gevoeligheid heeft het vuurpaard wel een gelijkgestemde ziel als ruiter nodig.
In de training van het vuurpaard moet je er rekening mee houden dat dit paard het vaak moeilijk vindt om zich te concentreren. Niet uit gebrek aan belangstelling, maar omdat de afleiding zo groot is. Het is dus belangrijk om de training dermate interessant te maken en te houden dat je het vuurpaard kunt blijven boeien. Het vuurpaard leert snel en is snel uitgekeken op saaie herhalingsoefeningen. Herhalingen zijn in de training echter onmisbaar, dus zul je dezelfde oefening in verschillende verpakkingen moeten aanbieden. Het vuurpaard is gebaat bij meerdere kortere trainingen in plaats van lange sessies.
Het vuurtype heeft een voorkeur voor bittere voeding. Bitterstoffen nemen stagnaties op darmniveau weg en stimuleren de spijsvertering en het hart. Kwalitatief slechte oliën en minderwaardige grondstoffen bevatten zo goed als geen juiste energie en belasten de spijsverteringsorganen. Hier kan een vuurtype absoluut niet tegen! Voer met een bittere smaak en geur en een hoog energiegehalte en vormt een ideale basis voor een goede balans in het lichaam van het vuurttype.
Het Aardepaard
Aardetype dieren zijn lieve, makkelijke, vriendelijke, (zacht)aardige goedzakken. Ze zijn heel goed van vertrouwen, ze vinden iedereen en alles lief. Ze kunnen geduldig staan te wachten terwijl kinderen uitgebreid aan het borstelen zijn. Ze houden heel erg van eten en ze zijn heel creatief om aan eten te komen. Ze zijn vaak een beetje rond van vorm, ze krijgen makkelijk overgewicht en ze kunnen niet goed tegen vocht of damp.
Ze houden van gezelligheid om zich heen, van mensen of dieren, dat maakt niet uit. Ze willen pleasen en hun best doen voor anderen, dat is hun motivatie om te werken. Dan kunnen ze heel hard werken, alhoewel ze liever lui dan moe zijn. Ze moeten in beweging worden gehouden, vooral op oudere leeftijd, maar niet te veel tegelijk. Ze komen wat traag op gang.
Fysiek tonen deze paarden een sterk lichaam met volle spieren. Ze zijn niet snel, maar wel volhouders met een hele tolerante natuur én echte alleskunners. De perfecte paarden voor beginnende ruiters, de recreanten of de ruiter die op zoek is naar een allrounder. Aardepaarden die goed in balans zijn kunnen zich goed concentreren. Het aardepaard is lief en betrouwbaar. Iedereen is dol op hem. Daardoor krijgt hij te vaak te veel kinderen op zijn rug. Zo wordt het aardepaard overvraagd. Als dat gebeurt, dan wordt het dier steeds slomer. Wanneer ze uit balans zijn maken ze de karaktersprong naar het hout.
Aardepaarden zijn zogenaamde ‘duurtypes’. Ze zijn goed in staat om elke keer maar weer te herhalen. Ze hebben veel geduld en dat zal de trainer ook nodig hebben, want aardepaarden leren over het algemeen in een langzaam tempo. Daar tegenover staat dat het geleerde ook definitief wordt opgenomen in het systeem. Korte en krachtige trainingen slaan bij aardepaarden niet zo goed aan.
Voeren naar prestatie geldt nog het meeste voor dit type. Geef veel energie als er veel gepresteerd wordt. Geef weinig als weinig van hem verlangd wordt. Het aardetype geeft de voorkeur aan zoet. Dit type verleidt je snel tot het geven van zoete beloningen, maar dit is niet goed voor hem. Het type moet niet met suikers in pure vorm gevoerd worden.
Het Houtpaard
Houttype dieren zijn zeer dynamische, actieve en moedige dieren. Het zijn harde werkers en sporters en ze willen de beste zijn. Competitie is het grootste genot. Ze zijn nieuwsgierig, onderzoekend, ondernemend en houden zichzelf bezig als ze niets te doen hebben, tot op hoge leeftijd. Ze zijn moedig en zelfverzekerd. Het houtpaard houdt van hard rennen en hoog springen en heeft een hekel aan autoriteit. Het houdt alles in zijn omgeving in de gaten. Vaak is dit dan ook de drijvende hengst in de kudde. De emotie die je vaak bij hen ziet is frustratie en boosheid, onder andere wanneer ze beperkt worden in hun bewegingsvrijheid. Vanaf jonge leeftijd zien ze er al gespierd en atletisch uit. Houtpaarden nemen zelf graag de leiding. Door het impulsieve gedrag zijn ze zeer gevoelig voor blessures.
Eten is belangrijk voor ze en ze ontwikkelen daarom makkelijk voernijd. Dit paard houdt van de zure smaak. Een goede basis voor het rantsoen is volkoren. Volkoren producten bevatten veel energie en voedingsvezels die essentieel zijn voor dit paard. Ook groente en fruit worden zeer gewaardeerd.
Het houtpaard heeft beweging nodig en moet het geleerde het liefst in prestatievorm kunnen gebruiken. Dit houdt niet in dat er elke keer een topprestatie moet worden geleverd. Hoewel hij dit snel zal aanbieden, is het de kracht van de trainer om het er juist niet uit te halen, maar het basisgedeelte te perfectioneren door tegen zichzelf te beschermen. Het leertempo moet rustig zijn, maar de methode actief en energiek.
Dit paard is lastig te trainen, want het gaat snel de competitie aan met zijn trainer. Eigenlijk traint hij als het ware de trainer. Een houtpaard is geen paard voor beginners, maar voor mentaal sterke ruiters kan het houtpaard een geweldig paard zijn. In ongeoefende handen kan hij een ware kwelling zijn. Door zijn vechtersmentaliteit moet dit paard soms tegen zichzelf beschermd worden, zeker op jonge leeftijd. Overvraag deze paarden niet, want ze zullen zelf niet aangeven dat het genoeg is.
Langdurige frustratie kan maken dat ze dichtklappen, dan maken ze de karaktersprong naar het Metaal.
Het Waterpaard
Bij goed gebalanceerde Waterpaarden hoort enorme wilskracht, een glanzende vacht, een welgevormd lichaam en doordringende ogen. Waterpaarden hebben ruimte nodig en worden graag in hun eigenwaarde gelaten. Pas dan kunnen ze laten zien wat ze kunnen. Wanneer ze niet in balans zijn, kunnen ze vaak niet presteren. De angst werkt dan verlammend. Vaak worden ze met vroegtijdig pensioen gestuurd, de merries dienen dan als fokmerries.
“Stille wateren hebben diepe gronden” is een gezegde dat bij de Waterpaarden past. Enorme wilskracht, glanzende vacht, schitterende manen en staart, een welgevormd lichaam en doordringende ogen horen bij het goed gebalanceerde waterpaard.
Van nature is het waterpaard een eenling. Teruggetrokken en wantrouwend. Zelfs als veulen was dit paard niet te benaderen. Terwijl andere paarden staan te dringen voor het hek, houdt het waterpaard vanaf een veilige afstand alles goed in de gaten, alsof ze elk ogenblik kan worden aangevallen.
Dit paard overdenkt steeds of iets de risico’s waard is. Onder druk van een sterke ruiter gedraagt het waterpaard zich nerveus en eigenwijs. Het waterpaard heeft ruimte nodig en als je het in haar eigenwaarde laat, kan ze laten zien wat ze kan. Als je het al haalt met een waterpaard naar een wedstrijd te gaan, is ze vaak te zenuwachtig om te presteren.
Geduld is het sleutelwoord voor de trainer van het waterpaard. Omdat dit type door angst wordt geregeerd, is de manier van aanbieden erg belangrijk. Fysieke druk is fataal bij waterpaarden. Als dit type het vertrouwen in je kwijt is, dan krijg je het maar met heel veel moeite weer terug. Het waterpaard heeft ruimte en vrijheid nodig. Niet alleen zuiver fysiek, maar ook emotioneel. Over het algemeen zijn waterpaarden erg intelligent. Dat maakt ze nu juist zo lastig om mee te werken. Angst en vertrouwen blijven altijd een grote rol spelen. Continu vertrouwen geven en bevestigen is van belang bij het waterpaard.
Waterpaarden houden van een wat zoutige smaak. Het watertype heeft gevoelige nieren. Daarom is het belangrijk dat hij voldoende vocht tot zich neemt. Dit is ook goed voor het reinigen van het lichaam. Een klein beetje zout door het voer en altijd de beschikking hebben tot een goede liksteen kan het waterpaard goed doen.
Het Metaalpaard
Het metaalpaard is een no-nonsense figuur. Metaalpaarden herken je aan hun ongeïnteresseerde houding. Ze kennen absoluut geen extremen. Wat je vraagt doen ze goed, maar behandel ze wel eerlijk en oprecht. De leus voor een Metaalpaard is: “doe nou maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Chaotische situaties of grote spanningen gaan ze het liefste uit de weg. Geen extreme blijheid, doet zijn werk goed en verwacht dat hij eerlijk wordt behandeld. Niet meer en niet minder.
Aanraakoefeningen en een dagelijkse poetsbeurt kunnen hier een oplossing bieden. Bij afsluiting kunnen onregelmatige ademhaling en constipatie het gevolg zijn. Door de longzwakte die bij dit paard hoort, is er een verhoogde kans op huidproblemen als droogheid en jeuk. Zijn emotionele stijfheid kan tot uiting komen in een stijve hals en wervelkolom. Metaalpaarden zijn gevoelig voor droogte en in tegenstelling tot bijvoorbeeld het aardepaard is dit paard juist gebaat bij een vochtige stal en nat hooi.
Dit paard houdt niet van chaos en spanning. Wanneer hij eerlijk wordt getraind en behandeld, werkt hij graag en maakt hij snelle vorderingen. In balans hebben deze dieren een juist oordelend vermogen. Met zijn vierkante, slanke en sterke postuur straalt hij een rustige volwassenheid uit. Als dit paard oneerlijk wordt behandeld, trekt hij zich terug in zijn metalen schelp, wordt stijf, depressief en geeft geen respons meer. Omdat het metaalpaard de neiging heeft tot afsluiten van zijn omgeving, is het noodzaak om hem in contact te houden met zijn omgeving.
Als de trainer reële verwachtingen heeft bij dit paard, dan zal het graag willen leren en werken. Te veel en te moeilijk veroorzaakt emotionele afsluiting en derhalve een stop in de emotionele ontwikkeling. De benadering van dit paard moet afgestemd zijn op zijn kwaliteiten. Het zijn in de eerste plaats paarden die geschikt zijn om mee te werken. Routines moeten er zonder al te veel bijzaken worden in getraind en vervolgens altijd op dezelfde manier worden gebruikt.
Maak gebruik van de natuurlijke aanleg van deze paarden en probeer ze niet te veranderen in modepoppetjes. In het werk zijn deze paarden meer resultaat- dan techniekgericht. Bij te veel druk zullen metaalpaarden mechanisch hun werk doen zonder enige emotionele betrokkenheid. Geef dit paard de ruimte om zelf een deel in te vullen. Aanspraak maken op dat eigen deel motiveert het paard om met je in contact te blijven. Afsluiten en ongeïnteresseerdheid is bij metaalpaarden het grootste risico van overvragen of te veel druk uitoefenen tijdens de training. Blijf contact met ze maken, zonder jezelf op te dringen.
Als hij naar een wedstrijd gaat, heeft hij het liefst dat dit niet gepaard gaat met allerlei sentimentele zaken en poetsrituelen. Het liefste wordt hij gewoon meegenomen, gezadeld, gereden, afgezadeld en terug op stal gezet zonder allerlei flauwekul. Als hij vooruit moet, dan gaat hij tot nader instructie als een soldaat.
Bron: https://www.devijfelementen.nl/