Wij zaten eens te denken… Waarom niet een dier uitlichten wat enorm populair is deze maand? Iedereen kent hem wel, Rudolph, het rendier met zijn rode neus! Wij hebben daarom besloten om deze maand het rendier uit te lichten. Wil je meer weten over het rendier? Lees dan snel verder.
Algemene informatie
Rangifer tarandus, de wetenschappelijke naam van het rendier. Het rendier heeft 14 ondersoorten, waarvan er twee rond 1900 zijn uitgestorven. Ze kunnen tussen de 60 en 320 kilo wegen. Ze komen voor in de noordelijke arctisch toendra's en subarctische bossen van Noord-Amerika, Europa en Azië. Toendra's zijn gebieden zonder hoge plantengroei. De rendieren leven voornamelijk van grassen, korstmossen, paddenstoelen en kruiden. Gemiddeld leven ze zo'n 15 jaar. Na een draagtijd van zeven tot acht maanden wordt er één kalf geboren. De rendieren leven daar in grote kuddes. Soms wel met duizenden rendieren in een kudde. Dit zorgt ervoor dat ze zich veiliger voelen voor eventuele roofdieren. Waaronder wolven, vossen, arenden of raven vallen hieronder.
Geschiedenis
Waarschijnlijk heeft het rendier zijn oorsprong in Noord-Amerika (waar hij overigens kariboe genoemd wordt). Toen het ijs tijdens de ijstijden naar het zuiden opschoven volgden rendieren en kwamen ze voor tot in Iberië en zelfs Zuidwest-Azië. De oudste vondsten stammen uit het vroege Midden-Pleistoceen van Alaska. Een Pleistoceen is in de geologische tijdschaal een tijdvak van 2,58 miljoen tot 11,7 duizend jaar geleden. We kunnen dus wel spreken over dat het rendier een lange geschiedenis heeft. De oudste vondsten in Europa komen uit de Midden-Pleistocene vindplaats Süssenborn in Duitsland. Het rendier kwam voor tijdens de laatste ijstijd, tussen 100.000 en 12.000 jaar geleden. Rendiervondsten uit de Noordzee gaven aan dat de meeste botten zo´n 44.000 tot 39.000 jaar oud zijn.
Kenmerken
Het gewei is het eerste waar men aan denkt bij een rendier. Normaal dragen bij de hertsoorten alleen het mannetje een gewei. Bij het rendier is dit anders. Ook de vrouwelijke rendieren dragen een gewei. Het gewei van een mannetjes rendier is wel een stuk groter. Zij gebruiken dit gewei ook om te vechten tegen elkaar om zo een vrouwelijk rendier voor zich te winnen. Het vrouwtje gebruikt haar gewei alleen om haar jong en voedsel te beschermen.
Samen-volk
De Samen of Sami zijn een Normandisch volk dat in het Noord-Europese Lapland wonen. Ze staan ook wel bekend onder de naam Lappen. Zij gebruiken de rendieren als vee, zoals wij de koeien gebruiken. Ze maken vlees, kaas en drinken hun melk. Van hun vacht maken ze leer en dekens en van de rendieren haren maken zij touwen. Ook worden de rendieren als trekdier gebruikt voor het trekken van de slede.
Vandaag de dag worden de rendieren nog gebruikt voor het trekken van een slede. Op speciale rendierboerderijen dienen ze nog voor hun vlees en melk. In Finland worden ze zelfs gehouden als huisdier.
Rendieren met kerst
De kerstman heeft volgens de meeste verhalen acht rendieren voor zijn slee. De namen van deze rendieren zijn gebaseerd op het gedicht (A visit from Saint Nicholas) van Clement Clark Moore. Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder en Blitzen. Door het lied Rudolph the Red-Nosed Reindeer wordt vaak een negende rendier aan het verhaal toegevoegd.
Welk ras wil jij volgende maand zien in deze rubriek? Laat het ons weten in een reactie!