De Franse Draver is gefokt met slechts één doel: zo hard mogelijk draven op de renbaan. Maar nadat de carrière op de baan voorbij is, kunnen deze paarden omgeschoold worden tot fantastische rijbanen. Daarom deze maand meer over dit veelzijdige ras.
Geschiedenis
De fokkerij van de dravers is er al tientallen jaren op gericht om een paard te fokken dat zo snel mogelijk kan draven. In de drafsport worden paarden voor de sulky gezet en moeten zij zo snel mogelijk, in draf, de baan rond. Valt een paard in galop, dan wordt het uitgesloten van de wedstrijd.
Deze vorm van paardenraces komen al duizenden jaren voor, maar de drafsport zoals we dat momenteel kennen is in de 18e eeuw opgericht. De drafsport is met name populair in Scandinavië, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Rusland en de Verenigde Staten. In Nederland zijn er ook wel draverijen, bijvoorbeeld op Duindigt. Verder zien we ook wel soortgelijke wedstrijden binnen de Friese paarden waarbij de Fries voor de sjees loopt.
De drafsport stijgt in populariteit, dit is waarschijnlijk te wijten aan de stijgende omzet bij weddenschappen.
Kenmerken & Exterieur
De Draver is een slank gebouwd paard met een gespierde achterhand. De stokmaat varieert van 1m45 tot 1m80. Het paard heeft een schuin, aflopend kruis, lange, smalle hoeven en lange oren. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, bruin en vos. Schimmel komt ook voor maar is zeldzamer.
Naast de Franse Draver zijn er nog andere types dravers: Amerikaanse Draver, Orlov Draver, Metis-Draver & Töltende draver.
Karakter & Gebruik
De Draver kenmerkt zich in zijn werkwillende en looplustige karakter. Daarnaast is het ras erg gevoelig en slim. Ze zijn zeer veelzijdig inzetbaar waardoor je goed met ze kan springen, maar ze ook zeker niet onverdienstelijk meelopen in de dressuur. Daarnaast zijn het uitstekende paarden voor bijvoorbeeld de endurance of gewoon recreatief gebruik.
Vaak worden Dravers al op jonge leeftijd op de baan ingezet. Wanneer ze 1,5 jaar oud zijn gaan ze naar een trainer en vanaf twee jaar mag het paard meedoen aan draverijen. Er zijn speciale wedstrijden voor dravers van deze leeftijd. Voor merries loopt hun carrière tot 11 jaar, voor ruinen en hengsten is dat 15 jaar. De reden van dit verschil, is dat merries de fokkerij in gaan.
Nadat de Draver de baan verlaten heeft, kan het omgeschoold worden. Met de juiste training kan iedereen nog ontzettend veel plezier hebben van deze fantastische paarden.