Het is vrijdag de dertiende, dus blijf weg van gebroken spiegels, zwarte katten en loop absoluut niet onder een ladder door!
Deze datum is traditioneel gezien de meest ongelukkige op de kalender, waarbij we snel bijgelovige gedachtes krijgen. Zelfs met alle wetenschap en technologie binnen handbereik, houden sommige ruiters en amazones vast aan geluksbrengers en bepaalde rituelen voor een goede rit.
Hieronder staan een paar van de meest gebruikelijke bijgeloof. Sommigen bestaan al eeuwenlang. Welke volg jij?
- Hoefijzers
Misschien wel de meest bekende, veel mensen denken dat hoefijzers geluk brengen. Maar wist jij dat een hoefijzer van een schimmel het meeste geluk brengt van allemaal?
Wanneer je een hoefijzer voor geluk ophangt, zorg er dan wel voor dat hij in een U vorm hangt, anders valt al het geluk eruit.
Sommige mensen geloven zelfs dat wanneer de bruidegom tijdens de bruiloft een hoefijzer in zijn zak draagt, dat dit geluk brengt voor het huwelijk. Het wordt wellicht wel wat lastig om een zak in een smoking te vinden, die groot genoeg is voor een hoefijzer.
De achtergrond van dit bijgeloof, komt van het materiaal waarmee hoefijzers gemaakt worden. Alles wat door een sterk metaal gevormd werd, zou geluk brengen. Dit komt waarschijnlijk vanwege het feit dat in het verleden metaal een prijzig en praktisch middel was ter bescherming op elk deel van het paardenlijf.
Men dacht dat ijzeren schoenen, handgemaakt door een smid, bijzonder beschermend waren. Daarom vinden bijgelovige hoefijzerjagers het liefst oude ijzers begraven in een veld. Hoewel de hoefsmedentechnologie van vandaag een zegen is voor paarden, weet niemand zeker of moderne aluminium of stoffen schoenen net zoveel geluk hebben als die van vroeger.
- Witte benen
Er zijn meerdere oude rijmpjes en liedjes te vinden over witte benen bij het paard, de meest populaire is deze:
If you have a horse with four white legs, keep him not a day;
If you have a horse with three white legs, sind him far away;
If you have a horse with two white legs, send him to a friend;
If you have a horse with one white leg, keep him to his end.
Sommige gouden medaillewinnaars zouden het hier echter absoluut niet mee eens zijn. Julia Krajewski uit Duitsland heeft bij de laatste Olympische Spelen een individuele, gouden medaille behaalt met haar Amande de B'Neville, die drie witte benen heeft. Ook Isabell Werth won een gouden medaille met haar Bella Rose, die twee witte benen heeft. En wat te denken van onze eigen Parzival? De vos met drie witte benen heeft onder Adelinde Cornelissen zeker geen slechte resultaten behaald.
Ook in het springen doen paarden met witte benen het niet slecht, tijdens de World Cup Finals in Leipzig stond de Zwitser Martin Fuchs bovenaan. De witte benen van The Sinner deden zeker geen afbreuk aan het resultaat!
Mocht je overigens ooit in de verleiding komen om de naam van je paard te veranderen, doe dit dan niet. Dit wordt ook als pech beschouwd!
Maar waar het verhaal dan vandaan komt? Men geloofde vroeger dat witte benen betekende dat het paard zwakkere hoeven zou hebben. Hiervan weten we nu natuurlijk dat dit niet waar is.
- Ruiterkleding
Wat ruiters in de ring en op buitenrit dragen, heeft ook veel bijgeloof. Sommige atleten hebben favoriete items die ze bij zich hebben sinds hun eerste oranje lint, die ze jaren later niet zullen opgeven. Dat omvat gelukssokken, oude bandana's en speciale riemgespen.
Het is trouwens maar goed dat het Ierse team zich niets heeft aangetrokken van het bijgeloof dat de kleur groen voor ongeluk zou zorgen. Zij wonnen in 2019 de Nations Cup Finals in Barcelona terwijl ze groene jasjes droegen. Of zou dit komen door het "geluk van de Ieren", met de klavertjes vier?
De meeste ruiters weigeren iets nieuws te dragen op belangrijke rijdagen. Hoewel dit ook gebaseerd is op generaties oud bijgeloof, is het eigenlijk een slim idee, dat de vrees misschien heeft aangewakkerd. Het is altijd beter om een nieuw kledingstuk of uitrusting te testen als er geen gevolgen zijn als het mis gaat, in plaats van een doorhangende broek of slordige overhemdknopen te ontdekken tijdens een belangrijke wedstrijd.
- Rituelen op wedstrijddagen
Op wedstrijddagen wordt het bijgeloof van de paardensport vaak hooggehouden, zelfs als een ruiter er de rest van de tijd geen acht op slaat. Enkele populaire rituelen zijn het aankleden in een bepaalde volgorde of het eten van hetzelfde ontbijt voor elke show.
Er zijn ruiters die een bloem in hun zak stoppen voordat ze naar de ring gaan en atleten die naar hun favoriete liedje luisteren terwijl ze wachten op hun beurt. Voor supergeluk gaat er echter niets boven een mascotte.
De Deense Cathrine Dufour sleept haar knuffelbeer "Gerd" al jaren mee naar dressuurshows, en hij is bij elke show met haar entourage te zien in de kiss and cry area. Zijn aanwezigheid heeft zeker geen kwaad gedaan, want de 30-jarige amazone won een zilveren medaille tijdens de FEI Dressage World Cup Finals van 2022 en voegde deze bij haar zeven medailles verdiend op FEI European Championships.
Hadden we trouwens al gezegd dat zeven ook een geluksgetal is?!
Wat zijn jouw geluksmascottes of rituelen?