Van november tot eind maart kun je planten met kale wortel goed planten, omdat de planten dan in rust zijn. Wil je een haag planten of een klein voedselbosje maken? Dan is dus nú de tijd om nog je planten uit te zoeken, te bestellen/kopen en ze in de grond te zetten!
Veel mensen denken dat je veel ruimte nodig hebt om een haag te planten. Niets is minder waar! Ook op een kleine oppervlakte kun je een mooi snackhaagje of -hoekje maken. Een hoekje van de wei is zo afgezet. Prima om een bosje te planten.
Zo kun je heel makkelijk een hoekje van je wei afzetten. Je blauwe draad is de omheining. In de hoek span je tussen 2 palen een draad zoals de rode en kun je je plantjes in de hoek zetten.
En Femke Dölle heeft bijvoorbeeld een klein strookje in haar browsing paddock gezet waar planten staan.
Waar moet je op letten als je struiken of bomen gaat planten?
- De grondsoort. De grond bepaalt namelijk wat voor soort planten je neer kunt zetten. Wilgensoorten houden bijvoorbeeld van vocht. Heb je hoge en droge zandgrond, kun je deze beter niet planten. Dan is bijvoorbeeld de Rosa Rugosa een betere keuze. Verdiep je dus goed in welke soorten geschikt zijn voor jouw grond of vraag advies aan de kweker.
- Ruimte. Hoeveel ruimte heb je? Voor bomen moet je meer ruimte rekenen en ook de afstand van de omheining en buren meenemen in je plan. Dit zijn wel geweldige windbrekers en fijn voor schaduw in de zomer. Heb je wat minder ruimte, kun je beter kiezen voor struiken die maximaal 5 meter worden.
- Veilig voor paarden. Er zijn veel soorten veilig voor paarden, maar er zijn ook veel giftige soorten. Bomen die je zonder problemen kunt planten en waar ze heerlijk van kunnen snoepen zijn: berk, perenbomen, appelbomen (wel opletten met vallend fruit en suikers), lijsterbes, schietwilg (knotwilg), populier, linde, grove den, tamme kastanje, hazelaar, iep, zwarte els, wilde appel en gewone es. Struiken die je veilig kunt planten zijn: rosa rugosa, hondsroos, gelderse roos, haagbeuk, meidoorn, duindoorn, rode kornoelje, hazelaar, wilde roos, framboos, braam, mispel, moerbei, zwarte bes, rode bes, bosbes, kruisbes, vlier. En natuurlijk alle wilgensoorten, behalve de olijfwilg. Je kunt de juiste wilg herkennen aan de naam, deze begint altijd met Salix.
- Wanneer de jonge planten in de grond staan is het verstandig om ze de eerste paar jaar goed af te schermen met een draadje. Zodra ze goed geworteld en gegroeid zijn, kunnen de paarden ze prima snoeien, maar bescherm altijd het onderste deel zodat ze nooit tot op de grond worden opgegeten. Zelf kies ik er voor om in het begin 3 draden te plaatsen. De hoogste op 1.50, dan op 1 meter en 1 op 50cm. Heb je een shetlander lopen is het niet onverstandig nog een laag draadje te spannen. Wanneer de planten gegroeid zijn kun je de bovenste draad verwijderen en kunnen ze heerlijk snoepen van het groene buffet.
Bosje van grauwe wilg, hoog genoeg voor schaduw en windbreker en een heerlijke snack voor de paarden
Van november tot eind maart kun je planten kopen met een kale wortel in plaats van in een pot. Dit is vaak goedkoper en bij grotere hoeveelheden een stuk betaalbaarder. Dit zijn planten in rust. Het kale wortelgoed is wel kwetsbaar, dus zodra je ze hebt ontvangen, moeten ze meteen de grond in. Lukt dat niet? Dan kun je ervoor kiezen om ze in te kuilen. Bind ze per soort bij elkaar en leg ze met de wortels in de grond. Zorg dat de wortels goed bedekt zijn. Zo kun je ze later nog planten.
Wat heb je nodig om te planten?
- Jonge planten met kale wortel (ook wel uit de volle grond of wortelgoed genoemd)
- Een schep/spade of palenboor om een gat te maken.
- Werkhandschoenen.
- Water om de wortels goed nat te maken voor de ze grond in gaan.
- Compost of bemeste tuinaarde.
Graaf een gat in de grond. Dompel de wortels even kort in het water. Zet de plant in de grond en dek toe met compost/tuinaarde en de aarde van het gat. Geef de plant de eerste dagen nog wat extra water als het niet regent. Plant je meerdere planten in een haag of bosje bij elkaar? Zorg dat de planten 30-50cm uit elkaar staan. Wanneer je snel een dichtere haag wilt, kun je de planten zigzag plaatsen van.
En dan is het wachten tot de lente komt en de planten aanslaan. Met wortelgoed moet je er rekening mee houden dat 5-10% van de planten niet aanslaat. Wanneer dat het geval is (en wacht daarmee tot je zeker weet dat er geen knop of blad meer in komt), kun je de plant verwijderen en eventueel vervangen voor een andere (ingekuilde) plant.
Veel plezier met planten en wachten tot alles in bloei staat!