De kortste dag is geweest en de verharingsperiode weer begonnen. Verharen kost voor paarden veel energie en kan invloed hebben op de algehele weerstand. Het is daarom goed om je paard in deze periode wat extra te ondersteunen om de weerstand op peil te houden.
Een paard verhaart twee keer per jaar. Dit gebeurt onder invloed van licht. Dit betekent dat zodra de langste dag is geweest in de zomer, je paard alweer gaat beginnen met het aanmaken van een wintervacht. Na de kortste dag laat je paard de winterharen langzaam weer los en maakt de zomervacht aan. Verharen is intensief voor een paard, de weerstand kan dalen en het kan jeuk geven. Om hier beter doorheen te komen, kun je je paard ondersteunen met voeding.
Ruwvoer
Het is misschien een open deur maar de allereerste ondersteuning is natuurlijk ruwvoer van goede kwaliteit. Hooi met weinig suiker, maar veel voedingsstoffen is het meest ideale. Vooral mineralen als koper, zink en mangaan en de B-vitaminen stimuleren het verharen. Helaas is het meeste Nederlandse hooi momenteel van mindere kwaliteit en suikerrijk en zul je je paard moeten bijvoeren zodat ze genoeg van de benodigde voedingsstoffen binnen krijgen.
Balancer
Voor een stoot extra vitamines kun je kiezen voor bijvoorbeeld een vitaminespuit. Dit geeft een korte boost. Maar omdat het verharen niet met een week klaar is, kun je er beter voor kiezen om voor een langere periode extra vitamines te geven, door bijvoorbeeld een balancer te geven. Sowieso is het aan te raden om dit het jaar rond te doen, in de verharingsperiode kun je de hoeveelheid voor een aantal weken of maanden iets verhogen. Verharen duurt bij gezonde warmbloedpaarden een week of 3. Paarden met een mindere conditie of sobere rassen, hebben een langere verharingsperiode en dus ook langer ondersteuning nodig. Oudere paarden kunnen nog langer in de rui zijn. Daarbij speelt de toestand van het gebit, het darmstelsel, de hormoonhuishouding, wormen en/of vitaminen- en mineralengebrek, een sterke rol mee in het verharen.
Lijnzaad
Er zijn allerlei supplementen op de markt die kunnen helpen bij de ondersteuning in de verharingsperiode. De beste ondersteuning is nog altijd lijnzaad door de aanwezige Omega vetzuren. Veel producten die worden aanbevolen zijn dan ook gemaakt op basis van lijnzaad. Je kunt deze aanschaffen, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor het voeren van puur lijnzaad.
Lees meer informatie over lijnzaad in onze eerdere blogs:
Voeding: lijnzaad - deel 1 - Blog - Equinemarkt Forum
Voeding: lijnzaad - deel 2 - Blog - Equinemarkt Forum
Huidverzorging
Naast voeding kun je je paard natuurlijk ook helpen met een flinke borstelbeurt. Borstel je paard echter niet te vaak, zeker niet als hij zonder deken buiten staat. De ruiperiode vertraagt door teveel borstelen en het heeft een negatieve invloed op de aanmaak van huidvet. Dat weer een beschermlaagje moet vormen tegen weersinvloeden. Er zijn speciale borstels op de markt, speciaal voor de ruiperiode, waarbij je de huid minimaal verstoort, maar wel de losse haren van je paard kunt halen. De Furminator is hier een goed voorbeeld van, maar ook een metalen zweetmes met tanden haalt de losse haren goed uit de vacht zonder de huid te verstoren.