De Mangalarga Marchador is een gangenpaard afkomstig uit Brazilië met zeer veel Spaans bloed. Het bijzondere aan dit ras is zijn extra gang; de marcha.
Geschiedenis
De Mangalarga marchador is ontstaan uit een kruising tussen een Portugese Alter Real hengst en Andalusische, criollo en jennetmerries. Deze afstammelingen hebben de moderne fokkerij vormgegeven. In 1949 werd een stamboek opgericht in Brazilië, de Associação Brasileira dos Criadores do Mangalarga Marchador (ABCMM). Momenteel zijn er zo'n 350.000 geregistreerde paarden, wat dit het op twee na grootste ras ter wereld maakt. In het Museu Nacional do Cavalo Mangalarga Marchador in Cruzília is de geschiedenis van het ras te zien.
Kenmerken & Exterieur
De Mangalarga marchador heeft een sterke en goed geproportioneerde bouw. Dit ras heeft een licht afhangend, gespierd kruis. De onderbouw moet flink zijn, zodat de ribbenboog een flink longvolume kan herbergen. De koten zijn sterk en elastisch. Staart en manen zijn zijdeachtig. De ogen zijn groot en sprekend. Opvallend zijn de middelgrote oren waarvan de toppen licht naar binnen staan.
Het is een paard dat goed gespierd is. De meest voorkomende kleur is schimmel, maar ook bont komt steeds vaker voor. Bijna alle vachtkleuren zijn toegestaan behalve cremello en perlino.
De stokmaat van een hengst ligt tussen de 1.47 en 1.57 meter. De merries zijn over het algemeen wat kleiner, die zitten tussen de 1.40 en de 1.54 meter.
Karakter & Gebruik
De mangalarga marchador is een werkwillig en actief paard. Het ras is echter ook erg rustig en niet snel ergens van onder de indruk. Dit maakt dat het een makkelijk paard is om mee te werken.
Het meest bijzondere aan dit ras, is dat het een gangenpaard is. Naast de basisgangen stap, draf en galop heeft dit paard nog een extra gang. Deze gang heet de marcha. De marcha kent twee variëteiten, namelijk de marcha batida en de marcha picada. De marcha batida lijkt het meeste op de, voor de ijslander ongewenste, draftölt. De marcha picada is een echte viertaktgang. De beenzetting is bij beide typen gelijk. Laterale beenzetting wordt afgewisseld met diagonale beenzetting. Bij de batida is er een langere diagonale beenzetting, terwijl in de picada de laterale beenzetting overheerst. Naast de batida en de picada is er tegenwoordig ook de marcha media, ofwel de marcha ideal. Deze gang zit tussen de batida en de picada in. In Brazilië is deze gang nog niet ingeburgerd en er zijn dan ook, anders dan bij de batida en de picada, geen wedstrijden in. De telgang is overigens niet toegestaan.
Deze extra gang zorgt ervoor dat de Mangalarga Marchador een prettig rijpaard is. In Brazilië wordt dit paard, naast het werk op de boerderij, voor alle takken van de paardensport gebruikt. Mede door de extra gang en het grote uithoudingsvermogen, is dit paard ook geschikt voor de endurance.
Voor volgende maand staat er nog een bijzonder paardenras te wachten, namelijk de Marwari. Ben je benieuwd wat dit ras zo bijzonder maakt? Je leest het op 10 mei!
Wil jij een ander ras uitgelicht zien? Laat dan in een reactie hieronder weten welk ras dit moet worden!