Even terug naar de basis, hoe zit het toch eigenlijk? Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend hoe alles rondom paarden werkt of wat erbij komt kijken. Welke soorten er eigenlijk zijn en wat de bedoeling is. In deze blogs nemen we een stapje terug, om de basis weer eens goed te bekijken.
Deze keer kijken we naar - zadels.
Welke soorten zadels zijn er?
Springzadel
Dressuurzadel
Veelzijdigheidszadel
Trekkingzadel
Westernzadel
Racezadel
Zijzadel
En dan heb je nog zadels die speciaal ontworpen zijn voor bepaalde sporten of bezigheden, zoals een endurancezadel, polozadel, renzadel en een cavaleriezadel.
Een westernzadel
Hoe merk je verschil tussen de soorten?
Daar waar een springzadel kort is, waardoor je beter uit je zadel kunt komen voor de sprong. Is een dressuurzadel juist weer lang, waardoor je beter kunt blijven zitten. Zadels die specifiek ergens voor bedoeld zijn, zijn er ook speciaal voor ontworpen. De knop van een westernzadel is niet alleen handig om je vast te houden, maar op een ranch gebruiken ze deze knop ook om hun touw vast te knopen wanneer ze vee moeten meenemen. Kortom, je merkt duidelijk verschil tussen de soorten zadels. Weet je nog niet precies wat je wil doen, of wil je juist een beetje van veel? Kijk dan naar een veelzijdigheidszadel, de naam zegt het al: dit zadel is veelzijdig te gebruiken.
Uit welke onderdelen bestaat een zadel?
Boomloos, boom? Waar gaat dat over?
Eerder legden we al uit dat er verschillende soorten zadels zijn, maar je hebt in bijna elke categorie ook nog een boom of boomloze variant. Zo heb je een boom dressuurzadel en een boomloos dressuurzadel bijvoorbeeld. Een boomzadel is ontwikkeld om zo gelijkmatig mogelijk het ruitergewicht te verdelen over de paardenrug.
Nu is een boom niet het enige verschil tussen deze zadels, je zit namelijk ook gewoon heel anders op je paard. Een boomloos zadel beweegt veel meer mee met het paard, waardoor je een betere balans moet hebben en het voor paarden met bijvoorbeeld een 'moeilijke' rug een uitkomst kan zijn, terwijl een boomzadel wat stugger en stabieler is.
Boomloos zadel
Inch, zitvlakte?
Een inch geeft de maat van de lengte van de zitting aan. Dit heeft dus te maken met je eigen maat en niet zozeer met je paard. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat hoe groter je inch, hoe groter het zadel.
Een inch is een Engelse maat, wanneer een zadel 17 inch is (dus zitmaat 17 inch), geeft dat aan dat het 43 centimeter is. 1 inch is namelijk 2.54 centimeter.
Boomlooszadel
*https://www.boomlooszadelbecidor.nl/blogs/becidor-blog/welke-maat-barefoot-zadel-heeft-mijn-paard-en-ik-n*
Boomzadel
17 1,5 inch gemiddelde maat volwassen
15 tot 16,5 inch kinderen
10 12 13 kleine kinderen
Zadelfitter - Zadelpasservice
Om te kunnen zien of je zadel goed ligt en het de juiste combinatie is met de ruiter, zijn er gespecialiseerde mensen die zadelfitting doen. Zij komen naar je toe om te kijken of je zadel op je paard past, of het zadel bij de ruiter past en of de combinatie goed is. Het advies is om minimaal tweemaal per jaar je zadel te laten controleren, je paard zal namelijk constant in ontwikkeling blijven, denk aan groeien of het kweken van spieren. Ook jij als ruiter zijnde verandert door het jaar heen. Op deze manier zorg je dat je zadel er altijd goed op past en jij en je paard er geen ongemakken van zullen ervaren.
Wanneer je op zoek bent naar een nieuw zadel bestaan er ook zadelpasservices die langs komen met verschillende zadels. Zo kun je de vorm passen, het zadel aanvoelen en een keuze maken.
Dit was een korte uitleg over een aantal zadels, natuurlijk kun je op elk zadel veel dieper in gaan en bekijken. Maar daar is deze serie voor Back To Basic niet voor. Mocht je meer willen weten over een bepaald zadel, laat het dan weten in een reactie onder de blog!