Of paarden nu als buitenaardse wezens aanvoelen, of dat je je complete zelfvertrouwen kwijt bent rond paarden, er zijn een aantal stappen die je kunt zetten om zekerder te worden van jezelf rond deze dieren.
Hier is een lijst van 14 strategieën om je comfortabeler te voelen op stal en tussen de paarden…
Zoek uit waar je onzekerheid vandaan komt
Het is als eerste belangrijk om uit te zoeken waar je onzekerheid of angst vandaan komt. Als je nooit veel tijd tussen grote dieren hebt gespendeerd, kan het goed zijn dat je geïntimideerd bent door hun grootte of je bent niet in staat om hun lichaamstaal goed te lezen. Andere veel voorkomende oorzaken zijn:
- Een vriend of familielid heeft een nare ervaring gehad met een paard
- Je bent een keer gevallen of geschopt
- Je hebt al jaren niet gereden en bent bang dat je alles bent vergeten
- Je bent erg onderdanig tussen de paarden waardoor ze je niet respecteren
- Iedereen op stal heeft meer ervaring dan jij
Begrijpen waarom je je niet comfortabel voelt tussen de paarden helpt je om de juiste tactiek te vinden om je nervositeit te verminderen.
Begrijp hoe paarden denken
Inzicht krijgen in hoe paarden denken en hoe het brein van een paard werkt helpt om de angsten te kalmeren en het voorkomen van incidenten die je angst juist voeden. Ga daarom naar de bibliotheek of boekwinkel en lees meer over paardenethologie, de studie van het gedrag van paarden, voornamelijk in het wild. Omdat ze van nature prooidieren zijn, hebben paarden de neiging om zich in gevangenschap hetzelfde te gedragen. Een paar dingen om rekening mee te houden:
- Paarden moeten zich veilig voelen en zullen hun toevlucht nemen tot wat ze denken dat ze moeten doen als ze zich bedreigd voelen, zelfs als het voor mensen dramatisch lijkt.
- Een paard lijkt misschien onvoorspelbaar, maar eigenlijk zijn de acties vaak redelijk te voorzien met een beetje kennis over typische gedragingen en gezondheid.
- Wanneer een paard geen kuddeleider heeft om naar toe te gaan, vertrouwt het op menselijke metgezellen voor veiligheid en zekerheid. Als een mens daar niet in voorziet, gaat het paard het heft in eigen hand nemen.
- Nerveus zijn in de buurt van een paard kan het paard angstig maken, waardoor jij je nog nerveuzer voelt, enzovoort. Zo raak je in een neerwaartse spiraal die je moet zien te doorbreken.
- Paarden hebben verschillende blinde vlekken waar ze letterlijk niet omheen kunnen kijken (direct achter de staart en iets opzij voor het gezicht). Je wilt wegblijven van deze plekken totdat je een vertrouwensrelatie met het paard hebt ontwikkeld.
Breng tijd door met paarden zonder ze te berijden
Wanneer je er nog niet klaar voor bent om in het zadel te klimmen, kun je nog steeds veel leren door gewoon met paarden om te gaan. Vraag vrienden die rijden of je ze kunt vergezellen naar de stal. Doe daar stalklusjes, als dat mogelijk is. Je kan dan vaak een barrière tussen jou en de dieren plaatsen zodat je je meer op je gemak voelt.
Kijk hoe paarden zich gedragen als ze net naar buiten gaan en hoe ze met elkaar spelen. Vestig geen aandacht op jezelf, maar observeer gewoon hoe ze met elkaar omgaan en onthoud wat je ziet.
Als je een paard hebt waar je regelmatig op rijdt, geniet dan van de tijd samen zonder werk. Je kunt wederzijds vertrouwen opbouwen door te poetsen, masseren of gewoon aaien en knuffelen. Dit zal je tegelijkertijd meer leren over de lichaamstaal en de gezondheid van het paard.
Vrijwilligerswerk met een therapieprogramma voor paarden is een andere geweldige manier om tijd door te brengen met paarden die gegarandeerd braaf en ontspannen zijn. Paardentherapie is met name populair voor de behandeling van een breed scala aan handicaps, en de paarden worden gekozen vanwege hun kalme manier van doen. Beginnen met gemakkelijke paarden is een van de beste manieren om je zelfvertrouwen te vergroten.
Gebruik grondwerk om zelfverzekerder te worden en om een goede band op te bouwen
Het is niet nodig om te gaan rijden als je daar geen zin in hebt. Sterker nog, zelfs professionele ruiters werken eerst aan de hand met hun paard, of ze nu een trainingsschema willen opstarten of hun humeur op een bepaalde dag willen peilen voordat ze gaan rijden.
Leer hoe je een paard op de correcte manier longeert, dit gaat je later ook helpen met frisse paarden. Zo kun je ze wat stoom laten afblazen voordat je opstijgt. Je kunt ook met het paard aan de hand over een hindernisbaan lopen en ze vanaf de grond over de obstakels te begeleiden. Oefen om het paard op commando te laten halthouden en achteruit gaan bijvoorbeeld.
Werk samen met een ervaren trainer
Het is altijd verstandig om hulp in te schakelen van een ervaren trainer, tenzij je eerder al met paarden hebt gewerkt. Een goede trainer kan helpen met het selecteren van een geschikt paard om mee te werken. Ze kunnen je leren paardrijden vanaf het begin, of je vaardigheden verbeteren.
Trainers kunnen bijvoorbeeld ook je paard vasthouden terwijl jij er op zit zodat jij je op andere dingen kan focussen zoals je zit. Ook zal het paard minder snel wegspringen of ongehoorzaam zijn. Uiteindelijk helpt dit je zelfverzekerdheid te verbeteren.
Draag veiligheidskleding
Als je bang bent om van het paard af te vallen, kun je daar het beste zo snel mogelijk overheen komen. Net als bij skiën of schaatsen, is het belangrijk om te leren vallen zodat je het risico op letsel minimaliseert. Draag ook altijd een cap als je in het zadel zit, ook al ga je enkel een rondje stappen.
Wanneer je overgaat op snellere gangen en moeilijkere vaardigheden (zoals springen) is het wellicht verstandig om een bodyprotector te dragen. Ook de ruiters op het hoge niveau dragen extra veiligheidskleding zoals een airvest dat automatisch opblaast als je eraf valt.
Leer jezelf de "One Rein Stop" aan
Om je gevoel van veiligheid in het zadel te vergroten, kun je vragen aan je trainer om je te leren hoe je de "One Rein Stop" moet doen. Dit is een soort noodrem voor als je de controle over je paard kwijt bent.
Er zijn verschillende variaties op deze manoeuvre, maar de essentie is het draaien van het paard in een voldoende kleine cirkel zodat het stopt, zodat je het kunt kalmeren of kunt afstijgen. Met deze veiligheidsmaatregel kun je een val van een bokkend, steigerend of rennend paard vaak voorkomen.
Blijf bij de basis
Probeer niet te snel te gaan. Zorg liever dat je de basis goed onder de knie hebt voordat je doorgaat naar een volgende niveau of uitdaging. Dit is een advies dat je in elke sport goed kan toepassen, maar met paardrijden heb je een levend dier onder je dat je vertrouwen of aarzeling kan aanvoelen en hier ook op kan reageren.
Tegelijkertijd zal het ook je algemene conditie en fitheid verbeteren. Wanneer je eigen kracht toeneemt, zal je zit in het zadel beter worden waardoor het gemakkelijker wordt om te rijden. Dat geeft weer een gevoel van betere controle over je paard.
Streef ernaar om die plek te bereiken waar jij je veilig voelt met de vaardigheden die je al onder de knie hebt, maar waar je klaar bent om iets nieuws te leren dat niet al te ver van je huidige set vaardigheden afligt. Zorg er ook voor dat je instructeur daar goed op aansluit. Als je instructeur je continue het gevoel geeft dat je nog niet klaar bent voor de volgende test, zou je waarschijnlijk beter passen bij iemand die wat langzamer gaat. Het paard kan vaak meer geduld en tijd ook waarderen om de puzzels op te lossen wanneer hem gevraagd wordt te presteren.
Er is geen enkele reden om je door het curriculum te haasten. Paardrijden moet een leuke bezigheid zijn waar je naar uitkijkt, niet iets waar je bang van wordt en waardoor je aan het einde van elke les opgelucht ademhaalt dat je het weer hebt overleefd.
Wees je bewust van je ademhaling
Bij het aanleren van nieuwe vaardigheden hebben nerveuze mensen de neiging om hun adem in te houden. Ontspan in plaats daarvan, en probeer een ademhalingspatroon te vinden dat past bij je inspanning en de beweging van het paard. Paarden zijn erg gevoelig voor ademgeluid om hen heen en kunnen gespannen raken als je je adem inhoudt.
Blijf in de bak
Weersta de drang om een buitenrit te gaan maken voordat je daar écht klaar voor bent, vooral met een paard dat het niet gewend is om op buitenrit te gaan. Een paard dat het grootste deel van zijn carrière in de bak doorbrengt, kan overweldigd raken door de vrijheid om buiten te zijn. Het kan zijn dat hij meer wil galopperen dan je prettig vindt, of plots stoppen om een hap gras te nemen.
Herken de signalen die het paard afgeeft
Als je weet hoe je de lichaamstaal van paarden moet lezen, kun je vaak ongewenst gedrag voorkomen voordat het gebeurt. In het bovengenoemde scenario kan een paard dat plotseling een bosje heerlijk groen ziet en stopt om te eten, je over zijn hoofd doen tuimelen.
Ken de voorspelbare tekenen dat je paard in de verleiding kan komen om zich te misdragen of zich angstig voelt:
- Het hoofd laag en tussen de benen doen voor een bok
- Een paar keer stuiteren op de voorbenen voordat ze volledig steigeren
- De oren plat in de nek leggen
- Plotseling in een andere richting kijken
- Weigeren om verder te gaan
- Zeuren om snoepjes of andere paarden bestormen voor eten
Vaak kan een kriebel of aai op de schoft het paard wel doen ontspannen en verzekeren dat er niks aan de hand is. Je kunt ook proberen te lachen of te neuriën, wat ook gespannen situaties verdrijft.
Houd het paard mentaal bezig
Hoe meer je gefocust blijft op de taak die je te doen staat, hoe beter. Verander van hand, of vraag je paard iets anders te doen ter afleiding. Een leuke manier om te ontspannen in het zadel en om je paard plotselinge veranderingen te verwachten, is een spelletje paardenvoetbal met een grote opblaasbare bal. Jullie zullen beide zo gefocust zijn op het maken van een doelpunt, dat je je angst vergeet.
Rijd samen met kalmere ruiters en paarden
Of je nu samen een bak moet delen of op buitenrit gaat, het helpt altijd om dit te doen met paarden die kalm en braaf zijn. Hier kan je paard van leren, en ook jij kan er aan vasthouden. Paarden zijn erg gevoelig voor hun omgeving en andere paarden om hen heen, zeker de paarden die zij zien als leiders.
Samen rijden met een bomproof paard, of nieuwe dingen leren met zo'n paard erbij, zal het zelfvertrouwen van jouw paard verbeteren wat uiteindelijk ook jouw eigen zelfvertrouwen helpt.
Eindig je sessies met een positief gevoel
Bij het trainen van elk dier is dit belangrijk, stop op het hoogtepunt. Dit is niet alleen goed voor het paard, maar ook voor de ruiter. Wanneer je een sessie succesvol en positief afsluit, kun je dit gevoel gemakkelijker meenemen naar de volgende keer, waardoor je daar al meer ontspannen in gaat.
Bron: FEI.org