Na de afgelopen periode van regen en hogere temperatuur is het gras omhoog geschoten. Veel paarden staan dan ook alweer een paar weken op de wei. Maar is jouw wei eigenlijk wel een goede paardenweide? Waar moet een paardenweide aan voldoen?
Een gezonde paardenweide is niet vanzelfsprekend. Veel weilanden zijn ingezaaid met hoogproductie koeiengras. Dit zijn weilanden waarvan het gras snel groeit en al vroeg wordt gemaaid voor hooi en kuilvoer. Deze weides zijn ingezaaid met Engels raaigras. Raaigras is zeer geschikt voor koeien die veel eiwit nodig hebben voor de productie van melk. Dit gras is vaak erg smakelijk, maar bevat teveel fructaan en te weinig vezels. Een paard kan hier goed ziek van worden, met hoefbevangenheid of koliek tot gevolg.
Paarden hebben juist gras nodig dat een laag gehalte fructaan en suiker heeft en veel structuur. Kijk dus goed naar het grasmengsel dat je gebruikt om je weide door of in te zaaien. Een gedeelte Engels raaigras is helemaal niet erg, maar het grootse deel moet bestaan uit grassen die laag zijn in fructaan en suiker, meer vezels hebben en trager groeien. Bijvoorbeeld timothee, veldbeemd en roodzwenk. En ook kruiden kunnen een goede toevoeging zijn in je mengsel. Je hebt speciale zaadmengsels op de markt die zeer geschikt zijn voor een paardenweide.
Paarden grazen het gras met hun tanden kort bij de wortel af. Om goed te overleven moet het gras diep wortelen om te voorkomen dat een paard de hele grasplant uit de grond trekt. Omdat paarden de wei zo kort afgrazen of het kapot lopen kunnen kale plekken ontstaan. Ook omwoelen door kraaien, op zoek naar insecten, of andere dieren, kunnen er kale plekken ontstaan. Ook daarom zijn trager groeiende en stevigere grassoorten beter om te zaaien.
Je kunt het beste in het najaar of in het vroege voorjaar je weide inzaaien of doorzaaien. In deze periode ontkiemt het gras het beste door de gunstige temperatuur en vochtigheid. Wanneer kies je nu voor inzaaien of doorzaaien? AIs de structuur van de grond slecht is en/of het aandeel slechte grassen of onkruiden zoals zuring, boterbloem of Jacob kruiskruid te hoog is (je hebt minder dan 60% goede grassen). Zit het percentage goede grassen tussen de 60% – 80%? Dan is doorzaaien een ideale methode om de kwaliteit van de paardenweide te behouden. Een groot voordeel van doorzaaien is dat je de weide sneller weer kunt gebruiken. Doorzaaien is goedkoper dan volledig opnieuw inzaaien.
Goed paardengras is lang, hoog en volgroeid met relatief veel vezels en weinig energie. Als de weide schraal wordt, is deze ongeschikt voor paarden, ondanks dat wel eens het tegendeel wordt gezegd. Bij een tekort aan voedingsstoffen, zal het gras ‘gestresst’ raken. Hierdoor groeit het slecht en maakt het veel suikers (en fructaan) aan. Dit hoge fructaangehalte kan gezondheidsproblemen als hoefbevangenheid veroorzaken. Een ander probleem in een schrale weide is dat de kans op onkruid groot is. Bij onkruid moet er wel onderscheid gemaakt worden tussen goede kruiden, zoals weegbree of paardenbloem, en slechte kruiden, zoals zuring, boterbloem of jacobskruidkruid. Het is wijs om deze planten uit de weide te verwijderen. Overigens hebben ook deze planten nut. Ze zeggen iets over de kwaliteit van je bodem en zuring heeft bijvoorbeeld een grote aardpen die zorgt voor de beluchting van je weide.
Goed weidemanagement is belangrijk om je weide gezond te houden. Hierdoor houd je het juiste grasaanbod en verkleint het risico op blessures en ziektes bij je paard. Bemesting zorgt voor voedingsstoffen, waardoor het kan groeien en niet gestresst raakt. Gestresst gras slaat namelijk meer fructaan op dan wenselijk. Gebruik natuurlijke meststoffen, geschikte mest speciaal voor paardenweides of compost van je eigen paardenmest. Daarnaast is kalken en beluchten ook noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de grond niet te zuur wordt. Gebruik hiervoor een goed kalkmengsel of bijvoorbeeld lavameel dat nog mineraalrijker is. Daarnaast is het belangrijk dat het gras niet te kort afgegraasd wordt.