Tekenbeet
Nu het weer beter wordt gaan we er sneller op uit en maken een heerlijke wandeling in de bossen of op de heide. Maar ook hebben we verschillende openbare natuurgebieden of bouwvlaktes tot onze beschikking. Tijdens het wandelen hebben wij en onze honden het erg naar ons zin. Helaas zijn wij niet de enigen. Er loert een vervelende spelbreker in de bossen en struiken; de Teek.
Dit hele kleine spinachtige figuurtje kan helaas voor heel veel gezondheidsproblemen zorgen, zowel bij mens als dier. Heel lang hebben we gedacht dat diertje alleen gevaarlijk was in de zuid Europese landen, maar helaas is het inmiddels gebleken dat het ook hier in Nederland een gevaar kan zijn. We weten niet precies of het diertje zich heeft aangepast aan het Hollandsche klimaat of juist dat de temperatuurstijging hier een factor bij is. Wil je weten waar de meeste teken op het moment zijn dan kun je kijken op Tekenradar.nl (https://www.tekenradar.nl/)
Maar wat is er dan zo gevaarlijk aan een tekenbeet
Een tekenbeet kan zorgen voor een wat rode plek of bultje. Deze kan ook jeuk veroorzaken, pijnlijk is dit niet voor je paard. Maar het gevaarlijke van de tekenbeet is vooral een besmetting met de volgende aandoeningen
Ziekte van Lyme;
Anaplasmose;
Piroplasmose;
Voor meer informatie over deze ziektes verwijs ik je graag naar https://www.paardenarts.nl/kennisbank/teken/
Hoe voorkom je een tekenbeet
Een teek begint als een spinnetje en deze zie je vaak over het hoofd. Maar als er eenmaal een lekkere warme en comfortabel plekje gevonden is dan zal deze zijn kop ingraven en zal het zich volzuigen met bloed. Als het eenmaal vol is dan laat deze zich weer vallen en begint het verteringsproces opnieuw. Als je na of juist wel tijdens een buitenrit je paard controleert kun je het hopelijk voorkomen dat een teek zich vastbijt. Je kunt de teek vaak vinden in de liezen, oksels, bij de staart aanhechting maar ook bij de oren. Verder ook bij de ogen en in de manen. Dus eigenlijk geldt hier gewoon; controleer elke dag je paard volledig en sla geen stukje over.
Ook is het verstandig om gebruik te maken van afweer middelen, zoals wij de DEET hebben. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Voorbeelden zijn:
- Sectolin Tedax
- Anibio - vliegen, dazen en muggen bescherming voor paarden
- Veerust
- GN Keep Off spray of roller
Natuurlijke variant om zelf te maken:
- Tea tree olie; Gebruik deze druppels dagelijks en verdund 1:5 in de oksels en liezen van je paard. Doe dit 3 weken lang. Als alternatief kun je voor je paard ook een spray of shampoo gebruiken.
- Etherische oliën: o.a. citroenolie, lavendelolie, of eucalyptusolie. De oliën kun je in een verdunde versie van 1:5 in de oksels en liezen van je paard aanbrengen. Verder zijn producten met cedar olie werkzaam.
Het verwijderen van een teek
- Voor het verwijderen van een teek zijn een aantal zaken van belang. Allereerst nooit de teek verdoven met alcohol of aceton. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de teek zijn maaginhoud in het lichaam spuit en dan is de kans op besmetting nog groter.
- Zorg er voor dat je de teek niet plat drukt en dat je de gehele teek verwijdert. Het laten zitten van de kop kan tot ontstekingen leiden.
- Voor het verwijderen zijn een aantal gereedschappen verkrijgbaar zoals de traditionele tekenpen.
Wat te doen na de tekenbeet
Na het verwijderen van de teek is het belangrijk dat je de datum van de tekenbeet noteert. Verder kun je de plek ontsmetten met alcohol of een ander ontsmettingsmiddel. Controleer de plek de komende dagen regelmatig. Nu is dit bij een paard lastig vanwege de huid. Verder moet je de dierenarts bellen bij de volgende symptomen:
Omdat de ziekte van Lyme vaak voorkomt geef ik je hier een overzicht van. Het ontstaan van gewrichtsontstekingen dat zich middels plotselinge kreupelheid en pijn aan meerdere gewrichten uit. Andere verschijnselen zijn:
Een nieuwe variant
Sinds een aantal jaar is er een andere variant gesignaleerd in Nederland. Het gaat om een variant die door de trekvogels uit Afrika meegenomen wordt. Het is de Hyalomma-teken (Hyalomma marginatum) ofwel de reuzenteek. Als deze zich volgezogen heeft, laat hij zich in de groene vegetatie vallen. Door de huidige droogte en hoge temperaturen kan hij, zelfs hier, vervellen tot een volwassen teek.
Deze teek kan waarschijnlijk nog niet in ons land overwinteren en komen daarom nog maar sporadisch voor. Het verschil met de schapenteek is, dat je deze kunt herkennen aan zijn gestreepte pootjes. Wil je meer weten over deze teek kijk dan op de site van het RIVM.
Mocht je zelf je ervaring willen delen over de tekenbeet laat dan hieronder een reactie achter. Dit kan iedereen helpen om nog beter om te gaan met deze plaaggeest.