Dressuur is vaak de ultieme expressie van harmonie. Op andere momenten staar je met veel frustratie naar je scores nadat je zelf dacht een mooie proef neergezet te hebben, om er vervolgens achter te komen dat je met 160 punten bij de laatste drie terecht bent gekomen. Of het lukt je gewoon níet om die 180 punten te halen voor een winstpunt. Je proefjes zijn "oké" maar niet "goed".
Hoe dan? Soms gaat het echt om de kleine dingen. Door goed na te denken over je proef en hoe je je paard voorstelt, maar door ook te kijken waar precies op gescoord wordt, is het mogelijk om je score omhoog te krijgen met slechts een paar punten, wat soms net genoeg kan zijn voor de winstpunt.
Hier zijn vijf tips die de FEI op een rijtje heeft gezet om je score op te krikken:
- Rijd altijd je vrije stap voorwaarts
Deze oefening wordt vaak vergeten door ruiters. Het is ook een van de oefeningen die de laagste scores opleveren omdat ruiters vaak de kans nemen om even te ontspannen en hun paard aan een losse teugel te laten doorslenteren. Onthoud dat het een lange teugel is en geen losse. Houdt je paard dus in een actief ritme doorstappen en vraag hem wellicht juist om wat extra voorwaarts te lopen.
Top tip: In deze oefening wil je een ruime overstap en verlenging in de bovenlijn voor een topscore, oefen deze oefening dan ook thuis om te voorkomen dat je paard aandraaft.
- Rijd elk figuur zo precies mogelijk
Hoewel je nooit een goede beweging moet opofferen voor een precies gereden figuur, kan het rijden van een perfecte volte je score wel verbeteren. Wanneer je vaak de opmerking "te groot" of "te klein" of "niet rond" op je protocol terugziet bij je voltes, ga daar dan extra op oefenen en zorg dat je volte 15m geen volte van 20m wordt.
- Lees de richtlijnen goed door
De richtlijnen kun je vaak op je protocol wel vinden, of online via de KNHS. Hier staan dan dingen zoals 'vloeiendheid van overgangen', 'verlenging van het frame', of 'ritme en activiteit'.
Top tip: De richtlijnen geven de grootste aanwijzingen om indruk te maken op de jury. Ze vertellen je letterlijk waar je op beoordeeld wordt!
Soms zijn deze richtlijnen ook erg gedetailleerd. Onthoud terwijl je je proef rijdt dan ook echt wat de jury's willen zien. Je zult merken dat rustige en vloeiende overgangen belangrijk zijn, net zoals het strekken van de hals, het verlengen van het frame en de stelling in buiging in voltes en wendingen. Wanneer er bijvoorbeeld een slangevolte gevraagd wordt, concentreer je er dan echt op dat je het paard netjes ombuigt op de middenlijn.
- Gebruik de momenten die niet beoordeeld worden.
Uiteraard wordt je hele proef beoordeeld, maar door te zien waar de scores precies bepaald worden, weet je ook waar je de ruimte hebt om je paard voor te bereiden op een oefening. Moet je bijvoorbeeld F-X-M een gebroken lijn in draf rijden en bij C aangalopperen, gebruik dan de hoek tussen M-C om je overgang voor te bereiden. Je kan daar al de juiste stelling aannemen, gaan doorzitten, zodat je op C alleen nog de hulp voor de galop hoeft te geven.
Hetzelfde kun je gebruiken in wendingen voordat je de gang moet verlengen. Moet je F-X-H van hand veranderen met enkele passen middendraf, kan het helpen om je paard in de hoek tussen A-F iets terug te nemen in tempo, zodat je op de middenlijn een nette verruiming van de draf kan laten zien.
- Check jezelf
Veel mensen worden zenuwachtig voor een wedstrijd, helemaal als het paard wat fris of ondeugend kan zijn, of zij voelen simpelweg ook de zenuwen voor de wedstrijd. Het resultaat? Veel ruiters vallen voorover, kijken naar beneden en raken gespannen in hun hele lijf. Dit heeft niet alleen effect op je uiteindelijke score, maar ook op hoe je zelf terugkijkt op je proef.
Top tip: hoofd omhoog, schouders naar achteren en ga zitten!
Bron: FEI.org