Je wilt graag met je paard op pad en hebt daarvoor een paardentrailer nodig. Je kunt er voor kiezen om deze te kopen, maar je zou er ook een kunnen huren als je maar af en toe met je paard weg gaat. In de meeste gevallen mag je met een Rijbewijs B gewoon rijden met een aanhangwagen of trailer achter de auto. Maar er zijn uitzonderingen. En niet elke auto is geschikt als trekauto. Wat zijn de regels?
Wanneer je met een trailer achter je auto de weg op wilt, moet je goed de regels kennen. Hierbij zijn er drie dingen van belang.
- De auto: hoe zwaar is je auto en wat mag hij trekken? Je kunt dit op het kentekenbewijs zien of checken op de site van de RDW. Hierop staat wat het belanden gewicht is (toegestane max. massa voertuig).
- De paardentrailer: hoeveel weegt de trailer en wat is de capaciteit. Dit staat in het instructieboekje, op het kentekenbewijs en op de site van de RDW. Zoek op wat het beladen gewicht is (toegestane max. massa voertuig).
- Je rijbewijs: check wat jij volgens je rijbewijs wel en niet mag.
Bij het berekenen van het gewicht maakt het niet uit of je auto of trailer leeg of gevuld is. Om te bepalen welk rijbewijs je nodig hebt reken je altijd met het beladen gewicht (totale massa) van zowel de auto als de aanhanger. En weegt jouw aanhangwagen 750 kg of minder dan mag je er altijd mee rijden, welk rijbewijs je ook hebt. Dit is bij een paardentrailer echter nooit het geval, deze zal altijd boven de 750kg zijn.
Praktijkvoorbeeld
Op het kentekenbewijs van je auto staat dat de auto maximaal te beladen is tot 2100 kg. De paardentrailer weegt leeg (ledig gewicht) 600 kg en mag je, volgens het kentekenbewijs, maximaal beladen tot 1.600 kg (aanhangwagen inclusief belading). Om te bepalen welk rijbewijs je voor deze combinatie nodig hebt, tel je het gewicht van de auto (2.100 kg) en het beladen gewicht van de trailer (1.600 kg) bij elkaar op. Dan kom je in dit geval op een totaal van 3.700 kg. Dat is meer dan 3.500 kg, dus heb je Rijbewijs B+ (code 96) of Rijbewijs BE nodig.
Zou het maximaal te beladen gewicht 1300kg zijn, wat nog wel eens bij (teruggekeurde) anderhalfpaards trailers het geval is, dan is het totale gewicht 2100 + 1300 = 3400kg en mag je deze met alleen rijbewijs B rijden.
Let op: bovenstaande rekensom zegt alleen iets over het benodigde rijbewijs, maar staat los van de vraag of jouw auto überhaupt ook de betreffende trailer mag trekken. Die informatie vind je in het instructieboekje van de auto.
Onderstaand schema van de Bovag kan je helpen.
Op het kentekenbewijs of in het instructieboekje van de trailer vind je meer informatie over de laadcapaciteit. Te zwaar beladen is niet alleen verboden, maar ook onverstandig met het oog op de verkeersveiligheid en de veiligheid van jezelf, je passagiers en je paard. En als je onderweg wordt aangehouden, kan je bekeurd worden bij overschrijding van het maximum. Je kunt zelfs op twee manieren overschrijden: het maximum dat je auto mag trekken en het maximum dat je de aanhangwagen of trailer mag beladen.
Je kostbaarste bezit staat in de trailer. Het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden voor je op pad gaat en goed uit te zoeken of je aan de regels voldoet. Daarnaast is het aan te raden om eerst met een lege trailer te oefenen als je nog niet eerder met een trailer of aanhangwagen achter je auto hebt gereden. Het behalen van je rijbewijs B+ of BE geeft je meer praktijkervaring en handigheidjes om veilig met je paard in de trailer op pad te kunnen.
Deze combinatie mag gereden worden met alleen het B rijbewijs.