Oei! Mok en rasp kunnen ontzettend pijnlijk zijn voor je paard. Je herkent vast zelf wel dat je een wondje hebt op een plek waar de huid veel beweegt. Dit gaat dan trekken, je voelt het de hele dag en het leidt je alleen maar af.
Helaas is dat bij je paard niet anders. Mok en rasp kunnen beiden heel naar zijn voor je paard. Tijd om te kijken hoe je hier iets aan kunt doen!
Wat zijn Mok en Rasp bij Paarden?
Laten we beginnen met een duidelijke definitie. Mok en rasp zijn beide huidaandoeningen bij paarden, maar ze verschillen in hun oorzaak en verschijningsvorm.
Mok is een ontsteking van de huid op het onderbeen van een paard rond of in de kootholte. Het wordt vaak gekenmerkt door roodheid, zwelling, korstvorming en soms zelfs open wonden.
Rasp zijn wondjes die hoger op het been zitten. Door een verminderde weerstand ontstaan wondjes makkelijker. Je ziet hierbij meer schilfers op de benen van je paard die lastig kunnen zijn voor het herstel van de wondjes.
Dan heb je hier nog verschillen in tussen de soorten wonden bij mok en rasp. Soms kan het zijn dat er mok ontstaat door droogte. Hierdoor zie je vaak dikke, schilferende plakaten op de benen van je paard. De wondjes bij natte mok zijn dan ook weer vochtig of echt nattend. Beide vormen hebben zo z’n nadelen in het herstel. Een goed wondbeleid is daarvoor erg belangrijk.
En nee, dat is niet maar wassen met betadine en een of andere mokzalf smeren. Daarmee help je de huid echt niet. Dit verstoord alleen maar het herstel of heeft niet per se werkzame ingrediënten die de huid hierbij nodig heeft. Dit is echt ingewikkelder dan je denkt.
Waarom Ontstaan Mok en Rasp?
Mok ontstaat vaak als gevolg van vocht en vuil op de huid van het paard. Dit kan worden verergerd door modderige paddocks, natte weersomstandigheden of slechte hygiëne. Het vocht verzacht de huid en maakt deze vatbaar voor infecties met bacteriën of schimmels. Bij rasp gebeurt dit ook, maar dan hoger.
Bij een droge huid die zich niet goed kan beschermen gebeurt er hetzelfde, maar dan net even anders. Huid dat niet optimaal functioneert is kwetsbaar en daar zijn bacteriën en schimmels dol op.
Daarnaast kunnen andere factoren, zoals de weerstand, hier ook een rol spelen. Het kan zijn dat het door niet juiste aanpak een chronisch probleem wordt.
Daarom is een goede aanpak met juiste producten, maar ook voedingstoffen goed om in te zetten bij mok of rasp.
Hoe Pak je Mok en Rasp aan?
Stap 1: Ondersteun de huid
Een goed huidverzorgingsproduct aan de buitenkant is de eerste stap om mok aan te pakken, maar voordat je iets op de huid smeert, maak de huid schoon, maar niet te schoon. Begin met het voorzichtig reinigen van de aangetaste gebieden met water. Verwijder alle modder, vuil en korstjes om de huid schoon te houden.
Ga niet schrobben om de korstjes er allemaal af te krijgen. Daaronder is de huid dan dus nog niet klaar om “bloot” te zijn en kan zich dan niet voldoende beschermen, waardoor de kans op infectie groter is. Let op; maak de huid wel goed droog!
Daarna wil je beschermen of kalmeren. Gebruik een crème of zalf speciaal ontwikkeld voor paarden met mok of rasp. Dit helpt de huid te kalmeren en uitdroging te voorkomen. Ook kan een goede crème zorgen dat korstjes losweken. Check hierbij dan wel de ingrediënten. Zijn deze werkzaam? Welk effect wil je creëren voor de huid? In mijn gratis Power Paardenhuid Stappenplan lees je hier meer over.
Stap 2: Ontstress de huid
De voeding van jouw paard speelt ook een cruciale rol bij het herstellen of voorkomen van mok. Vaak zie je dat er niet genoeg of onjuiste voedingstoffen aanwezig zijn in de huid die er dus niet voor zorgen dat de huid kan herstellen.
Zorg ervoor dat jouw paard een uitgebalanceerd dieet krijgt met voldoende voedingsstoffen. Een tekort of een te veel aan bepaalde voeding kan indirect mok of rasp veroorzaken.
Eventueel kun je dit aanvullen met supplementen, maar let op; dit is per paard heel specifiek. Mocht je daar het fijne van willen weten, stuur mij een berichtje.
Stap 3: Onderhoud de huid
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele stappen om mok en rasp te voorkomen en te onderhouden.
Zorg voor een schone, droge omgeving voor jouw paard. Moddervrije paddocks en schone stallen kunnen helpen.
Was regelmatig de benen van jouw paard om vuil en modder te verwijderen. Dit kan anders gaan schuren en irriteren, zeker bij een huid die al kwetsbaar is. Droog de benen goed daarna wel goed af na het wassen.
Smeer een goede zalf die de huid kan beschermen. Als je een goede wil hebben, stuur mij een berichtje om te kijken wat er het beste bij je paard zou passen.
Bekijk de benen en kootholtes goed. Pak direct je mokzalf erbij als je een plekje ziet. Dan kan het minder snel uitbreiden.
Wil je zorgen dat de wondjes bij mok of rasp minder worden in plaats van erger? Weten hoe je aan de hand van het stappenplan mok bij jouw paard aanpakt? Stuur mij gerust een berichtje via Instagram of Facebook. Mailen mag ook naar [naomi@depaardenhuidtherapeute.nl](mailto:naomi@depaardenhuidtherapeute.nl) en dan kijk ik graag even met je mee om een oplossing te vinden, zodat jouw paard minder last heeft van irriterende wondjes en mok of rasp verminderen. Ook op lange termijn.
Wil je gelijk aan de slag met het Power Paardenhuid Stappenplan? Download hem HIER gratis!