Oh nee, het regent! Dit kan de huid van je paard aantasten en nare huidaandoeningen laten verschijnen.
Bij sommige paarden zie je met nat weer snel rainrot ontstaan. Dit zit vaak op de rug en je ziet dat haren daar loslaten en er pijnlijke korstjes ontstaan.
Bacteriën die rainrot veroorzaken kunnen zich wel vermaken in vochtige omstandigheden. Als jouw paard langdurig wordt blootgesteld aan regen, natte paddocks, of modder, kan dit het risico op een bacteriële infectie vergroten die de tekenen van rainrot veroorzaken.
Beschadiging van de huid kan de kans op een zo’n infectie verhogen. Dit kan optreden als gevolg van schuren, wrijving, of insectenbeten. Bacteriën zijn dol op een beschadigde huid.
Vaak is dit een teken van een verminderde weerstand. Bepaalde bacteriën kunnen in overmaat op de huid zijn die de huid aantasten en uit balans brengen. Door een niet goed werkend immuunsysteem krijgen zij daar ook de kans voor. Zeker als de huid door vocht extra kwetsbaar is.
Soms is het goed om te ontsmetten met bijvoorbeeld betadine, maar dit kan ook averechts werken. Dit moet je wel voorzichtig aanpakken, want anders maak je juist ook de goede bacteriën dood. Die heb je juist nodig voor het opbouwen van de huid en het tegen gaan van de slechte. Die heb je namelijk wel weer nodig om een gezonde, sterke huid te krijgen.
Het is beter om de huid te ondersteunen, zodat er weer wat meer rust komt. Een goede shampoo die bacteriën tegen gaat, de huid gezond houdt en een beschermende zalf kan de uitkomst zijn.
Daarnaast is voor deze paarden het beter om droog te blijven en in een schone stal te staan. Eventueel qua dieet meer antioxidanten, zodat stress tegen gegaan kan worden.
Gelukkig is rainrot niet erg besmettelijk. Dit komt doordat de huid van een ander paard qua bacteriën een andere samenstelling kan hebben, waardoor de probleemveroorzakers geen of weinig kans maken.
Als een paard rainrot heeft gehad dan blijven ze hier wel gevoelig voor. Een goede aanpak zal dit herstellen en voorkomen. Vooral het onderhouden van de huid is hierin erg belangrijk.
Een deken tegen regen kan daarvoor al een kleine aanpassing zijn. Kijk dan wel uit dat je paard niet te veel gaat zweten. De bacteriën die de huid aantasten zijn dol op warme, vochtige plekken en vallen zo snel weer aan.
Hoe Pak je rainrot aan?
Stap 1: Ondersteun de huid
Je kunt de huid wassen om bacteriegroei tegen te gaan. Zorg er dan voor dat je zo veel mogelijk korstjes er van af spoelt. Daarna is het wel belangrijk dat de huid goed droogt. Om de huid te beschermen, zodat hij weer kan herstellen zijn er meerdere opties. Dat hangt af van wat er precies met de huid aan de hand is. Hoe meer irritatie, hoe kalmerender de creme moet zijn. Hoe meer de huid beschadigd is, hoe meer je deze mag helpen herstellen. Soms is een antimicrobiële zalf of creme een optie.
Stap 2: Ontstress de huid
Om de huid te kunnen herstellen heeft de huid voedingstoffen nodig die helpen opbouwen. Check daarom of je paard het juiste voer krijgt. Eventueel kun je dit aanvulen met supplementen. Dit kan de weerstand verbeteren, waardoor de infectie bestreden kan worden en de huid hersteld.
Stap 3: Onderhoud de huid
Voorkomen is altijd beter dan genezen.
Zorg voor een droge leefomgeving voor jouw paard. Dit kan onder meer het gebruik van goed gedraineerde paddocks en droge stallen omvatten.
Was en droog jouw paard regelmatig, vooral na (lange) blootstelling aan vocht. Vermijd langdurige blootstelling aan regen. Je hebt kans dat er anders al bacteriën nestelen in de vacht of huid van je paard.
Gebruik dekens of andere beschermende kleding om jouw paard te beschermen tegen nat weer en wrijving. Let wel op dat je paard daardoor weer niet gaat zweten. Als je paard gevoelig is voor rainrot dan kan het steeds terug blijven komen.
Heeft jouw paard hier last van en wil je zorgen dat dit weg blijft? Stuur mij gerust een berichtje via Instagram of Facebook. Mailen mag ook naar [naomi@depaardenhuidtherapeute.nl](mailto:naomi@depaardenhuidtherapeute.nl) en dan kijk ik graag even met je mee om een oplossing te vinden, zodat jouw paard minder last heeft van irriterende wondjes en de kale, beschadigde plekken verminderen. Ook op lange termijn.
Wil je gelijk aan de slag met het Power Paardenhuid Stappenplan? Download hem gratis op https://depaardenhuidtherapeute.nl/opt-in-power-paardenhuid-stappenplan/